Tiental skeletten uit de jaren 1800 aangetroffen aan Wervikse kerk

© MV
Redactie KW

Tijdens de eerste fase van het archeologisch onderzoek rond de monumentale Sint-Medarduskerk werden een tiental volledige skeletten aangetroffen, evenals een ring, knopen en munten. Sinds bijna drie weken is een team archeologen van Monument Vandekerckhove (Ingelmunster) opgravingen aan het doen. Dinsdag kon het publiek de site bezoeken. Er volgt in september nog een heel groot publieksmoment. Het archeologisch onderzoek is wettelijk verplicht. Het kost de stad maar liefst 325.000 euro.

De eerste fase van het archeologisch onderzoek situeert zich aan de noordzijde van de kerk. “Vorig jaar was er een vooronderzoek met proefsleuven”, aldus cultuurbeleidscoördinator Steven Masil. “Er werden toen vooral skeletten aangetroffen. Wat normaal is, want dit was hier vroeger een kerkhof. Later was er halfweg de Koestraat, ter hoogte van de oude vlasfabriek Descamps, een begraafplaats en omstreeks 1905 ging de stedelijke begraafplaats in de Komenstraat open. We krijgen heel wat vragen over dit archeologisch onderzoek. Vandaar het publieksmoment.”

De archeologen beginnen maandag aan de laatste week van de eerste fase. “De aangetroffen skeletten dateren van 1830 à 1840 en mogelijk iets ouder en zijn afkomstig van de laatste begrafenissen hier”, aldus archeoloog Lies Dierckx. “Eerst registreren en fotograferen we de vondsten. Nadien volgt het beschrijven en verhuist het bot naar ons depot, waar alles wordt gewassen in gewoon water.”

“Nu doen we een beperkte rapportage”, aldus archeoloog Bart Bartolomieux. “In september-oktober volgt de tweede fase aan de achterkant van de kerk. Daar gaan we dieper graven en zullen we dan misschien meer sporen aantreffen.”

Kerkhofmuur

Tijdens het onderzoek botste men ook op een deel van de kerkhofmuur. “Volgende week komt er iemand ter plaatse met meer expertise om de funderingen en het soort bakstenen te onderzoeken”, aldus Lies Dierckx.

Sinds bijna drie weken is een team archeologen van Monument Vandekerckhove naast de Sint-Medarduskerk opgravingen aan het doen. Dinsdagnamiddag kon het publiek de site bezoeken.
Sinds bijna drie weken is een team archeologen van Monument Vandekerckhove naast de Sint-Medarduskerk opgravingen aan het doen. Dinsdagnamiddag kon het publiek de site bezoeken.© MV

Op het publieksmoment waren er een dertigtal aanwezigen en volgden enkele vragen. Het kerkhof van weleer moeten we ons niet voorstellen als een massagraf. “Er was een afbakening en er zijn ook familiegraven met man en vrouw aangetroffen”, zegt Lies Dierckx. “Arm en rijk lagen hier begraven.”

“Wanneer ik hier passeer per fiets, stop ik wel eens”, aldus Didier Delvael. “Ik weet graag wat er in onze stad gebeurt. Dit is hier natuurlijk kleinschaliger dan de bouw van de nieuwe Leiebrug, maar ook interessant.” Later volgt het wetenschappelijk onderzoek. Het botmateriaal komt uiteindelijk terug naar de stad en zal worden bewaard in het Erfgoedcentrum Briekenmolen. Er komt ook nog een nieuwsbrief uit en die wordt verspreid door de stad.

Halfweg april starten de wegen- en rioleringswerken rond de kerk. Zowel de Pastorij- als de Sint-Medardusstraat worden vernieuwd en er komt een gescheiden riolering.

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier