The Bluff in Zillebeke wordt ontsloten en krijgt infopunt

Redactie KW

Dinsdagavond organiseerden de Provincie West-Vlaanderen en de stad Ieper een infoavond over de geplande herinrichting van enkele sites in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Een 80-tal buurtbewoners en geïnteresseerden woonden de infoavond bij. Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog gaat de Provincie West-Vlaanderen in het najaar van 2014 van start met de ontsluiting en aanpassingswerken van een aantal sites met een belangrijke historische waarde. Zo worden de ‘Hill 60’ en de ‘Caterpillar’, ‘The Bluff’ en het dubbel monument ‘Ossuaire Français en De Engel’ aangepakt.

Voetgangersbrug nabij Hill 60

Aan de Hill 60 wordt onder andere een voetgangersbrug over de spoorlijn tussen de Hill 60 en de Caterpillarkrater en een nieuwe parking aangelegd. Aan The Bluff, dat momenteel nog niet toegankelijk is voor het publiek, wordt een infobox gecreëerd waar het verhaal van de Palingbeek en de Zuidelijke Ieperboog gebracht wordt en is er een vlonderpad doorheen het kraterlandschap voorzien. Op de Kemmelberg worden de twee monumenten, De Engel en het Ossuaire Français, ontsloten en wordt de link tussen beide terug duidelijk gemaakt via kasseien.

Investering van 1,7 miljoen euro

Voor de drie sites samen wordt de totale investering op bijna 1,7 miljoen euro geraamd (ruim 777.000 euro voor de Hill 60-site, 578.000 euro voor The Bluff en 308.000 euro voor de site op de Kemmelberg). De aanpassingswerken gaan van start in het voorjaar van 2014. Het einde is voorzien op 22 april 2015, op die dag is het precies 100 jaar geleden dat de tweede slag op Ieper, de eerste (mislukte) gifgasaanval, plaatsvond in de omgeving van de Hill 60.

(TOGH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West