Tentoonstellingsbus over Albert I in première in Blankenberge

Redactie KW

Blankenberge mag als eerste de tentoonstellingsbus van de stichting Stille Getuigen ontvangen.

De aflossing van de wacht nabij de Albert I-bus. (Foto JG)

Die zorgde voor een rijdende expositie over de Eerste Wereldoorlog, met een duidelijke focus op de rol van Albert I. De bus werd op 18 juli jongstleden ingehuldigd door Koning Filip en Koningin Mathilde voor het Koninklijk Paleis te Brussel. De avant-première was voor Brussel, want de bus stond op de nationale feestdag al in het Warandepark. Het was de bedoeling dat de bus begin augustus naar Luik zou rijden om daar het begin van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, maar op uitnodiging van de burgemeester Patrick de Klerck krijgt Blankenberge de première van de tocht.

Terugtrekking langs de Via Belgica

De tentoonstellingsbus is een gelede bus van openbaarvervoersmaatschappij De Lijn, die aan de buitenkant versierd is met tekeningen en foto’s. Aan de binnenkant vertelt de bus het verhaal van de terugtrekking langs de Via Belgica, van in Gemmenich tot in Diksmuide. De focus van het verhaal ligt op de rol van Koning Albert I. Eind december 2014 zou de bus zijn laatste kilometers rijden, tot in Diksmuide waar de frontlijn voor enkele jaren, min of meer, werd vastgelegd.

De stichting Stille Getuigen is een instantie die werd opgericht om een aantal initiatieven rond de Eerste Wereldoorlog te organiseren, met als einddoel het historisch besef van de bevolking te verhogen en verbeteren. Onder meer Luc Glorieux van Busworld, gouverneur Carl Decaluwé en oud-gouverneur Paul Breyne zetelen in het bestuur.

(BELGA)