Tentoonstelling pantserdivisie die West-Vlaamse steden bevrijdde in WO II, komt naar Vlaanderen

Redactie KW

Vlaanderen en Polen willen samen de bevrijding van de Nazi-bezetting herdenken. Dat doet het onder meer met een tentoonstelling over de Poolse pantserdivisie onder leiding van de bekende generaal Maczek. Die pantserdivisie bevrijdde heel wat West-Vlaamse steden van het Naziregime.

In 1994 ondertekende Vlaanderen voor het eerst een verdrag met een ander land. Het ging om Polen. Na bijna 25 jaar werken de beide landen nog steeds intensief samen. Dit bleek uit de bijeenkomst op 9 februari van de vaste gemengde commissie Vlaanderen-Polen, die voor de achtste keer vergaderde, deze keer in Brussel.

De Poolse vice-staatssecretaris, Renata Szcz?ch, en de secretaris-generaal van het Vlaamse Departement Buitenlandse Zaken, Koen Verlaeckt, tekenden een nieuw werkprogramma voor de volgende drie jaar.

Beide landen willen verder samenwerken op de terreinen (hoger) onderwijs, landbouw en visserij, welzijn, volksgezondheid en gezondheidszorg, toerisme, cultuur en sport, leefmilieu, mobiliteit en infrastructuur, onderzoek en ontwikkeling en lokale besturen.

Een opvallend aandachtspunt is de herdenking van de bevrijding van Vlaanderen van de Duitse Nazi-bezetters. Vooral de rol van de Poolse pantserdivisie van de bekende generaal Maczek komt hierbij aan bod. Zijn eenheid bevrijdde in september 1944 een hele reeks Vlaamse steden en gemeenten zoals Poperinge, Ieper, Roeselare, Tielt, Aalter, Gent, Lokeren en Beveren. Experten uit beide landen bereiden hierover een tentoonstelling voor die door de Izegemse Minister-President Geert Bourgeois (N-VA) op 4 juni 2018 wordt geopend in Warschau. Nadien reist de tentoonstelling naar Gdansk om in 2019 Vlaanderen te bereiken, 75 jaar na het einde van de bezetting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier