Tentoonstelling Latfinga officieel geopend

V.l.n.r. Dr. Pieterjan Decker, professor Dr. Dries Tys, OCMW-voorzitter Dirk Gilliaert, Stijn Van Loock van de cultuurdienst, burgemeester Janna Rommel-Opstaele en Clemence Marichal. © HD
Redactie KW

De tentoonstelling Latfinga werd gisteren officieel geopend. De tentoonstelling is van 4 juli tot en met 31 september in de OLV kerk te bewonderen.

Aan de hand van allerlei vondsten die op twee lokale archeologische sites werden opgegraven, toont men de grote waarde aan van de archeologische ondergrond in de gemeente. De tentoonstelling werd vrijdag 3 juli officieel geopend met een uiteenzetting van de betrokken archeologen professor Dr. Dries Tys, Dr. Pieterjan Deckers en Clemence Marichal, allen verbonden aan de VUB.

Professor Dr. Dries Tys bestudeert Leffinge al sinds 1997 en stelde vast dat er door de getijdenstromingen van eb en vloed afzettingen van modder en klei ontstonden. Al in de 10e en 11e eeuw bood dit veel mogelijkheden voor de mens die er begon schapen te houden. “We wisten al langer dat Leffinge een terp was, een soort heuvel waarop de bevolking zich vestigde om zich te beschermen tegen de invloed van de getijden,” aldus de professor. “De verschillende schapenboeren verzamelden in Leffinge, waar een bloeiende economische activiteit ontstond. Dankzij onze archeologische vondsten kunnen we nu zelfs bewijzen dat Leffinge al bestond toen er van bijvoorbeeld Brugge nog geen sprake was!”

Archeologische sites

Via opgravingen op de site van Oude Werf in 2010 verdiepte men zich in de geschiedenis van de lokale bevolking. “Oude Werf is een mini-terpje zoals er in de omgeving veel te vinden zijn,” legt betrokken archeoloog Pieterjan Deckers uit. “Het was de boerderij van een niet onbemiddeld boerengezin dat vooral schapen hield. Maar we kunnen dankzij de opgravingen ook aantonen dat er grote sociale contacten waren met andere gebieden. Zo vonden we bijvoorbeeld stukken organisch, handgemaakt aardewerk, een typisch voorwerp van de kuststreek dat ook in Engeland te vinden is. Of rood geschilderd aardewerk, dat vanuit het Rijnland afkomstig is.”

In 2014 groef archeologe Clemence Marichal, samen met verschillende lokale vrijwilligers, op de site van de Oude Pastorij in de Dorpsstraat. “We konden structuren van het gebouw blootleggen die wijzen op twee verschillende bouwfases, volledig van elkaar afgescheiden. Een eerste fase dateert van de late Middeleeuwen, de tweede fase van de 17e tot 20e eeuw. Via enkele sleuven ontdekten we bovendien ook de verschillende loopvlakken van de terp zelf, een bewijs van intense activiteit in Leffinge. Het onderzoek naar alle vondsten loopt nog steeds, maar vonden onder meer heel veel aardewerk, botjes en metalen objecten die wijzen op een vroeg-Middeleeuwse nederzetting.”

Kerk

Op de tentoonstelling in de OLV kerk kan men de geschiedenis herbeleven. Tal van scherven en objecten liggen uitgestald met begeleidende tekst en foto’s. Er werden ook twee knappe reconstructietekeningen gemaakt die een idee geven van hoe Leffinge er in de vroege Middeleeuwen moet hebben uitgezien. “Leffinge kun je eigenlijk in zijn geheel beschouwen als een archeologisch monument en is voor ons archeologen een heel rijk gebied,” aldus nog Dr. Dries Tys. “Bovendien mogen we van het gemeentebestuur in augustus nog één keer terugkomen om verder te graven op de site van de pastorij. We vermoeden immers dat er nog resten te vinden zijn die teruggaan tot zelfs de 9e eeuw.”

(HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier