Tentoonstelling Elfstedenronde in Brugge geopend

Links Guido Reybrouck, burgemeester Renaat Landuyt en enkele leden van de erfgoedcel Brugge. © GD
Redactie KW

Van 10 juni tot 2 juli is er een tentoonstelling in het Brugse stadsarchief met als titel “In het wiel van de Flandriens: de Elfstedenronde vroeger en nu” en dit naar aanleiding van de vernieuwde wielerwedstrijd die op 18 juni aanstaande, na een afwezigheid van 28 jaar opnieuw wordt georganiseerd.

Het evenement werd ingeleid door burgemeester Renaat Landuyt in aanwezigheid van oud-winnaar Guido Reybroek die net vijftig jaar geleden, in 1967 de bloementuil mocht in ontvangst nemen. “Met deze tentoonstelling willen we vooral het verleden van Brugge terug in de verf zetten, zonder de toekomst uit het oog te verliezen” aldus de burgemeester. “Dit allemaal hebben we voornamelijk te danken aan het wielermuseum, van wie we talrijke historische items in bruikleen hebben gekregen. Maar ik wil hier ook een oproep doen aan iedereen die nog materiaal heeft liggen van vroegere edities, zoals affiches, foto’s of gelegenheidsdrukwerk. Zodoende kunnen we deze tentoonstelling verder op punt stellen, ook voor de toekomst” besluit hij.

De elfstedenronde heeft een geschiedenis die teruggaat tot het oorlogsjaar 1943 en die voor het laatst werd gereden in 1987 met illustere overwinnaars zoals Rik Van Looy, Rik Van Steenbergen, Peter Post, Freddy Maertens en natuurlijk Guido Reybroek die een speciale plaats heeft gekregen in deze editie. Na een korte heropflakkering tussen 1987 en 89 verdween de wedstrijd definitief van de kalender en verloor daardoor zijn gerenommeerde status. Hopelijk mag 18 juni 2017 de startdatum zijn van een nieuwe lange periode wielerfestiviteiten en kunnen de Bruggelingen eindelijk een nieuwe opvolger van Hilaire Couvreur uit Sint Andries vieren die tweemaal won in 1952 en 54.

(GD)

Open elke dag van 9u30-12u30 en van 13u30 tot 17u

Inkom Burg 11A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier