Stoffelijke resten in Brugge zijn niét die van Zalige Idesbald (zo blijkt na ruim 120 jaar)

Redactie KW

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de stoffelijke resten en de kist die toegeschreven werden aan de Zalige Idesbald, niet aan hem toebehoren.

Dat meldt de gemeente Koksijde, dat opdracht gaf voor het wetenschappelijk onderzoek. De stoffelijke resten in de kist, die al sinds 1894bewaard worden in de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Potteriekerk in Brugge, blijken van iemand anders te zijn.

Begin dit jaar werd de eeuwenoude lijkkist geopend voor wetenschappelijk onderzoek, onder meer naar voedingspatronen en ziektebeelden, maar tegelijkertijd hoopte het onderzoeksteam meer te weten te komen over de man die later zijn naam gaf aan het kustdorpje Sint-Idesbald.

Er bevinden zich ook stukken van dit skelet op andere plaatsen, waar ze worden vereerd als van Zalige Idesbald

De resultaten zijn op zijn minst opvallend te noemen, want het skelet en de kist gaan ten vroegste terug tot de 15de eeuw. Dat betekent dat dit graf en de beenderen 300 jaar jonger zijn dan Idesbald, en de stoffelijke resten dus niet toe te schrijven aan de abt van de Duinenabdij in Koksijde die in 1167 overleed. Het individu en de kist dateren uit een periode tussen 1470 en 1623, zo blijkt.

“Bij dit nieuws kunnen natuurlijk vragen worden gesteld bij de eeuwenlange devotie van dit reliek. Zo bevinden er zich ook stukken van dit skelet op andere plaatsen, waar ze worden vereerd als van Zalige Idesbald. Maar uiteraard verandert dit nieuws niets aan de verdiensten van de echte Idesbald”, aldus burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche.

Goede nieuws is dat Idesbald dan wellicht nog altijd op dezelfde plaats ligt waar men hem heeft herbegraven: de kapittelzaal van de vroegere abdij

Er rijzen natuurlijk twee nieuwe vragen. Ten eerste: wie ligt er in kist en wie werd al eeuwenlang als Idesbald vereerd, terwijl vele historische bronnen een sluitend verhaal leken te schetsen. Ten tweede: waar ligt de Zalige Idesbald dan wel? “Het goede nieuws is dat Idesbald dan wellicht nog altijd op dezelfde plaats ligt waar men hem in de dertiende eeuw heeft herbegraven: de kapittelzaal van de vroegere abdij. Daar staat tegenwoordig het kapelletje ter ere van Zalige Idesbald. Als dat zo is, en volgens de directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen Dirk Vanclooster is dat een valabele piste, heeft hij Koksijde nooit verlaten”, meent Vanden Bussche.

Stoffelijke resten in Brugge zijn niét die van Zalige Idesbald (zo blijkt na ruim 120 jaar)

Op 21, 22 en 23 oktober wordt een colloquium ‘Dead Men Talking georganiseerd, en zullen alle resultaten besproken worden, alsook zal er gepoogd worden om een antwoord te geven op de vragen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier