Stoffelijk overschot Duitse militair opgegraven in Heestert

Aan de vondst van de militair gaat een heel verhaal vooraf. © GV
Redactie KW

Op een veld in de Heestertse Kwadestraat, dichtbij de Keiberg, werd het stoffelijk overschot van een Duitse soldaat gevonden.

Aan de vondst van de militair gaat een heel verhaal vooraf. De soldaat zou neergeschoten zijn toen de Duitse troepen zich op het einde van de Eerste Wereldoorlog terugtrokken richting Avelgem. “Een Duitse afdeling was achtergebleven op de Keiberg in Heestert terwijl de Engelsen zich verscholen hadden op de Souterrain. Beiden beschoten elkaar tot de dag dat de Duitsers zich terug trokken”, vertelt Noël Vromant, die het verhaal hoorde van zijn moeder.

De moeder van Noël, toen 11 jaar oud, vertelde ook dat er een Duister was achtergebleven in de omgeving van haar woning. “De soldaat, die de Engelsen beschoot vanuit de kapel, werd door de nonkels uitgeschakeld en meteen begraven in de landerijen.”

Noël Vromant kon ook nog een plaatsbepaling geven. “Mijn moeder vertelde mij waar hij ongeveer begraven was: wanneer je met de rug naar het venstertje staat en kijkt naar de straat van de Souterrain, een twintigtal meter in het veld.”

Hij deed het verhaal aan Luc Vanassche, voorzitter van de heemkundige kring Amantine, die onderzocht hoe men eventueel een opzoeking kon organiseren. Zaterdag kwamen enkele mensen zoeken en al snel vond men tientallen kogelhulzen. Het was dus inderdaad duidelijk dat er daar inderdaad serieus gevochten werd. Zaterdag werd een nieuwe zoektocht georganiseerd, nu met een speciale sensormeter die tot op 2 meter diepte kan peilen. “Na een twintigtal minuten kon Stijn Butaye uit Langemark, die samen met zijn vrienden de zoektocht deed, het stoffelijk overschot vinden. Experts konden bevestigen dat het inderdaad om een Duitse militair ging. Dit door het metalen beslag aan de hielen, wat enkel Duiste soldaten hadden”, vertelt Luc Vanassche.

De politie werd erbij gehaald en sloot meteen de zone af. De procedure voor de verdere opgraving werd ook in gang gezet. Men hoopt ook nog de identiteit van de man te kunnen achterhalen. Hij zal dan vermoedelijk in Langemark begraven worden.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier