Stichting Stille Getuigen zet Albert I centraal in oorlogsherdenking

Redactie KW

Met een vaste tentoonstelling in Roeselare en een rijdende tentoonstelling zet de stichting Stille Getuigen koning Albert I centraal in het herdenkingsprogramma rond de Eerste Wereldoorlog. De projecten werden maandag voorgesteld in Rumbeke.

De stichting Stille Getuigen is een instantie die werd opgericht om een aantal initiatieven rond de Eerste Wereldoorlog te organiseren, met als einddoel het historisch besef van de bevolking te verhogen en verbeteren. Onder meer Luc Glorieux van Busworld, gouverneur Carl Decaluwé en oud-gouverneur Paul Breyne zetelen in het bestuur.

Tentoonstelling in kasteel van Rumbeke

Dat deze stichting koos om Albert I centraal te stellen, verrast naar verluidt niet, want voorzitter Glorieux is al jarenlang geïntrigeerd door de rol van onze koning in de Eerste Wereldoorlog. Omdat dat verhaal nog weinig bekend is, wordt in het kasteel van Rumbeke een tentoonstelling rond Albert I en het Belgische leger opgetrokken die zes jaar lang zal lopen en groeien doorheen de jaren. De opening is gepland rond 17 februari, de 80ste verjaardag van de dood van Albert I.

Rijdende expo overheen de Via Belgica

De stichting plant ook een rijdende tentoonstelling over de Via Belgica, de vluchtroute van de Belgen richting het Westen. Ook hier wordt de koningsfiguur en het Belgische leger belicht. Een gelede bus, die aan de buitenkant versierd wordt met tekeningen en foto’s, start op 4 augustus, exact 100 jaar na de inval van de Duitse troepen, nabij de Duitse grens. Eind december 2014 zou de bus zijn laatste kilometers rijden.

(Belga)