Steenakkermolen staat weer op zijn plaats

Redactie KW

Nadat de Steenakkermolen in de periode van 1992 tot 1994 volledig werd gerestaureerd stelde monumentenzorg verleden jaar vast dat de Sint-Juliaanse ‘Steenakkermolen’ aangetast werd door schadelijke kevers.

De grote en kleine boktor (houtworm) hadden het molenstel aangetast en men vreesde dat de molen de weg van de Merkemse molen achterna zou gaan. De molen was hoe dan ook dringend aan restauratie toe. De werken werden voor 348.500 euro toegewezen aan de ‘Traditionele molenbouwers Roland en Kris Wieme’ uit Machelen bij Zulte.

Steenakkermolen staat weer op zijn plaats

De molen werd op woensdag15 oktober 2014 om 10 uur (20 jaar na de eerste restauratie) van zijn voetstuk gehaald en sindsdien gebeurde er al een en ander. Nadat de molen eerst luchtdicht in plastic werd verpakt, dreef men een kevers en schadelijk ongedierte dodend gifgas in het molenhuis. Toen deze procedure achter de rug was en de molen ontlucht was, kon men het molenhuis dinsdag terug op z’n voetstuk plaatsen.

Donderdag werden de werken voortgezet en werden de molenwieken – die elk 1.300 kg wegen – terug gemonteerd. Men hoopt voor het bouwverlof 19 juli de werken af te ronden. De overname door de provincie gebeurt in augustus.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier