Stationsproject Kortrijk stelt zijn ‘monument’ tentoon

De buizen die onder de spoorweg geschoven worden dienen als versteviging voor de tunnels. Ze zorgen echter voor hevige trillingen. © (Foto TVK)
Redactie KW

“De trein naar Poperinge komt zo dadelijk aan op spoor 4” zijn de tonen die meestal gehoord worden wanneer men langs het station van Kortrijk wandelt. Maar sinds enige tijd hoort men af en toe ook het gedril van een boormachine of gepomp van het grondwater dat zich meters diep onder de spoorwegen bevindt.

Vandaag werd Open Monumentendag net iets bijzonderder gemaakt door ook de werf open te stellen die een blik werpt op de reeks gigantische werven die in gang gezet werden voor het stationsproject. Nieuwsgierigen konden vanaf 10 uur een begeleide wandeling doen doorheen de op dit moment 2 belangrijkste bouwwerven op slechts enkele meters van elkaar.

Het verstevigen gaat gepaard met trillingen

Slechts een drietal meter onder de huidige spoorweg worden er verstevigingsbuizen geplaatst om op die manier op een veilige manier de fiets- en bustunnel te creëren. “Omdat we zo dicht bij de spoorweg moeten boren, geeft dit problemen met het oppervlak waardoor de sporen een aantal millimeter verschuiven. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het treinverkeer. We hebben momenteel alles hier stilgelegd om te kijken hoe we dit kunnen oplossen”, aldus de werfleider.

Vlak aan de overkant konden de bezoekers een enorme krater waarnemen. Niet door een bom uit de wereldoorlog, want die werden vooraf opgespoord met hightech materiaal. Diep in die put worden de funderingen gelegd voor de 5.000 ton zware prefab tunnel. “We bouwen de prefab tunnel ter plaatse en zullen een hele week dag en nacht werken en graven om die langzaam onder de spoorweg door te schuiven. Eerst pompen we al het grondwater weg met pompen die metersdiep in de aarde zitten”, aldus Johan Clarisse, werfleider van De Stadsbader.

Een groep mensen luistert naar de gidsen over hoe het project verloopt.
Een groep mensen luistert naar de gidsen over hoe het project verloopt.© (Foto TVK)

Inwoners kijken uit naar de toekomst

Onder de bezoekers waren heel wat inwoners aanwezig. “We wonen niet in de nabije omgeving maar kijken wel uit naar het project. Zeker omdat ze heel wat verkeer onder de grond zullen steken zijn we ervan overtuigd dat het een meerwaarde zal zijn voor de stad. Wat we wel bijzonder vonden is dat er hier vooral oudere mensen aanwezig zijn en weinig jong volk terwijl het vooral hen aanbelangt,” besluit Rudy Broeckaert.

Rudy Broeckaert was aanwezig met zijn vrouw Anita en vriending Rita om te luisteren naar het verloop van de werken.
Rudy Broeckaert was aanwezig met zijn vrouw Anita en vriending Rita om te luisteren naar het verloop van de werken.© (Foto TVK)

Ook één van de buurtbewoners was aanwezig. “We keken met argusogen naar dit project omdat we bang waren voor onze woning, maar er gebeurt een constante monitoring van onze gevels waardoor we geen schrik moeten hebben van verzakkingen. We zijn blij dat we eindelijk eens wat meer weten over dit project en de stand van zaken”, aldus Freddy.

(TVK – TVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier