Stadsbestuur Lo-Reninge zoekt kookpotten uit de Eerste Wereldoorlog

Het stadsbestuur zoekt originele kookpotten om de militaire veldkeuken uit te rusten. © KVCL
Redactie KW

De veldkeuken uit de Eerste Wereldoorlog langs de Romanestraat in Pollinkhove wordt gerenoveerd. Het stadsbestuur zoekt originele kookpotten om de militaire veldkeuken uit te rusten.

“Dergelijke metalen kuipen zijn nog her en der te vinden op boerderijen in de regio, waar ze dienst deden of doen als drink- of voederbak”, weet schepen van Toerisme Wout Cornette. “We zoeken nog enkele exemplaren om in onze keuken te zetten.”

De militaire veldkeuken is een beschermd monument en deed in de Eerste Wereldoorlog dienst als keuken voor Belgische en Franse soldaten. Het gebouwtje is de enige nog bewaarde bakstenen militaire keuken en werd vermoedelijk gebouwd in 1917.

“Deze hoofdkeuken lag in het kantonnement Lo-Pollinkhove en vormde een onderdeel van de barakkenkampen voor de inkwartiering van Belgische troepen en Franse eenheden achter de Belgische frontlinie”, zegt Frank Debeil van Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

Restauratie dringt zich op

Het weilandje met veldkeuken en bijbehorende waterput werd in het kader van de ruilverkaveling ‘Plateau van Izenberge’ aangekocht door de Vlaamse Landmaatschappij. Rond de site wordt een project uitgewerkt in het kader van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. VVV Lo-Reninge ontwikkelde al een autocararrangement waarbij de site van de veldkeuken een vaste stopplaats zal worden met als centraal thema de bevoorrading en voedselverdeling aan soldaten in de Belgische en de Franse sector.

De toestand van het gebouwtje is echter zeer slecht en een restauratie dringt zich op. Die start binnenkort en het is in het kader daarvan dat er nog kookpotten worden gezocht. Wie nog een dergelijke kookpot in zijn bezit heeft of weet waar die te vinden zijn, mag dat laten weten aan Wout Cornette door te mailen naar wout.cornette@skynet.be.

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier