Stad Izegem wil statisch archief op termijn openstellen

BRUGGE - INSTALLATIE NIEUWE PROVINCIERAAD EN GEDEPUTEERDEN / KURT HIMPE © Kurt Himpe overhandigde de vrijwilligers hun diploma. (Foto Ronny Neirinck)
Redactie KW

Stad Izegem wil in samenwerking met Heemkundige Kring Ten Mandere het statisch archief op termijn kunnen openstellen voor de samenleving. Dat meldt schepen Kurt Himpe in een persmededeling.

In december 2013 keurde de gemeenteraad een samenwerking goed met Heemkundige Kring Ten Mandere om een start te kunnen maken van een actieve archiefwerking. Ondertussen hebben 17 geïnteresseerden, waaronder bestuursleden van de heemkring, een tiental avonden opgeofferd om zich te verdiepen in archiefkunde. Dat gebeurde onder de kundige leiding van Willy Vallaey, archivaris van de stad Roeselare. Op zaterdag 29 maart kregen de vrijwilligers hun diploma overhandigd door schepen Kurt Himpe.

Statisch archief

De bestuursleden van Ten Mandere zullen zich concentreren op het zogenaamde ‘statisch archief’. Dat is het archief dat meer dan 100 jaar oud is. Het is de stellige bedoeling van de stad om dit gedeelte van het archief zo meer te kunnen openstellen, zodat het weer een plaats krijgt in de samenleving. Echter, voordat we het kunnen openstellen, moeten we weten wat er aanwezig is. De vrijwilligers zullen dus starten met de inventarisatie. En pas in een tweede fase zullen ze actief werken rond openstelling. Dit intens samenwerken met vrijwilligers is een unieke aanpak. De samenwerking werd ondertussen zelfs tot voorbeeldproject gepromoveerd door de administratie bestuurszaken van de Vlaamse Overheid. Dat maakte schepen Kurt Himpe zelf bekend in een persnota.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier