Stad Blankenberge geeft gunstig advies voor renovatie oosterstaketsel

Redactie KW

Het gaat om onderhoudswerken aan de volledige houten constructie van het staketsel dat zich aan de oostzijde van de Blankenbergse havengeul bevindt.

Het staketsel dateert oorspronkelijk van 1860 en werd begin van de twintigste eeuw (1907-1908) verlengd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door de Duitse bezetter afgebroken en in 1954 als traditioneel houten staketsel heropgebouwd. Het staketsel bestaat uit een houten paalstelsel dat verankerd is in/op de zeebodem. Deze palen, die op een drietal meter van elkaar staan, zijn door middel van gekruiste schoorbalken aan elkaar verbonden terwijl bovenaan een wandelpromenade werd aangelegd met vloerplanken die geplaatst werden op steunbalken die op hun beurt op hun plaats gehouden worden door zware gordingen.

In totaal is het staketsel 500 meter lang. In huidige aanvraag wordt de promenade over een afstand van 220 meter vernieuwd. Het gaat om de sectie tussen paalstelsel 50 tot en met 124. Hierbij worden zowel de plankenvloer, de steunbalken, de gordingen en de bovenste koppelbalken vernieuwd. Waar nodig worden ook bijkomende palen en schoorbalken vervangen door nieuwe exemplaren.

Het juiste tijdstip van uitvoeren van de werken is nog niet bekend.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier