Staatssecretaris Philippe De Backer wacht rapport ter bescherming duikboot af

Redactie KW

Dat meldt hij dinsdag, kort na de bekendmaking van de identificatie van de gevonden U-boot.

Dinsdag zijn net meer details vrijgegeven over de Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog die midden september gevonden werd in Oostende. Zoals vermoed, gaat het om een UB-II type, en meer specifiek om de UB29. Aan boord waren 22 bemanningsleden. Het is nu aan gouverneur Carl Decaluwé, als ontvanger van erfgoed op de Noordzee, om een rapport op te stellen en dat over te maken aan De Backer die dan kan overgaan tot de erkenning en de bescherming.

“Wereldwijd liggen er meer dan 3 miljoen wrakken op de bodem van de zee. In onze Noordzee alleen liggen er meer dan 200 wrakken op de bodem, vaak uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dat is ook niet toevallig. Er woedde tijdens de Wereldoorlogen niet alleen een oorlog op land, maar ook op zee”, aldus De Backer.

“Op dit moment zijn er acht wrakken erkend in onze Noordzee. Ze worden ter plaatse bewaard en genieten van speciale beschermingsmaatregelen. Ze blijven toegankelijk voor bijvoorbeeld duikers, maar er is een verbod op activiteiten of werken die het wrak kunnen schaden, denk daarbij aan ankeren, lijnvissen of dreggen. De erkende wrakken komen ook terecht op de zeekaarten“, licht de staatssecretaris toe.

Op dit moment geniet de duikboot al een soort toevallige bescherming, want hij bevindt zich in een drukke vaarroute. Het is dus nagenoeg onmogelijk voor schattenjagers of andere geïnteresseerden om naar de nog quasi intacte UB29 te duiken. De gouverneur wil ook de exacte locatie nog niet kenbaar maken, onder meer om de site te beschermen van schattenjagers.

Nu al zijn er acht wrakken erkend en dus beschermd. Niet toevallig zitten daar ook wrakken bij uit de Eerste Wereldoorlog, zoals de HMS Brilliant of de Duitse duikboot U11, de enige duikboot van dit type in de Noordzee en net zoals de UB29 een zeemansgraf.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier