‘Spaanse slaven’ graven opnieuw Damse Vaart uit

De dames en heren van Kiwanis Brugge mochten met emmertjes aan de slag. © PDV
Redactie KW

Toeristen kunnen zich tijdens een atypische huifkartocht helemaal inleven in het harde bestaan van de Spaanse slaven die de Damse Vaart hielpen uitgraven.

André Snauwaert organiseert sinds kort huifkartochten, waarbij zijn publiek zich uitdost als Spaanse slaaf. Anders dan de ‘originele’ slaven worden ze nadien beloond met spijs en drank in overvloed. Een initiatief is het in het kader van de tweehonderdste verjaardag van de Damse Vaart.

André speelt al langer in op de toeristische troeven van de Uilenspiegelstad. Zo organiseert hij sinds jaar en dag tochten met de paardenkoets tot aan de grazende schapen aan de oevers van de vaart. Nu die schapen althans voorlopig op stal blijven, ziet hij een opportuniteit in de festiviteiten rond 200 jaar Damse Vaart.

Slavenarbeid deluxe

André organiseert namelijk huifkartochten die het uitgraven van de vaart door Spaanse slaven, gevangen genomen door Napoleon, moeten doen herleven. Plaats van afspraak is het Damse marktplein. Op de huifkar krijgen de luxe-slaven al vlug een aperitiefje aangeboden, om hun tocht tot aan de siphons enigszins draaglijk te maken. Ter plaatse, op het domein ter hoogte van de brug aan de siphon tussen de twee kanalen in, wacht echter het grote werk. Met emmertjes wordt er heel wat af- en uitgegraven.

De zware arbeid wordt nadien beloond met een streekbiertje, een ‘schelle van de zeuge’, een portie gratin dauphinois, groentenbuffet én een rijkelijke desserttafel. Om dan nog de aangeboden sigaartjes niet te vernoemen…

Organisator André Snauwaert biedt dit arrangement aan voor groepen gedurende de hele periode van de viering van 200 jaar Damse Vaart. Bij de presentatie fungeerden de dames en heren van Kiwanis Brugge als slaven van dienst. Wie zich ook eens wil laten afbeulen, neemt contact op met Andre Snauwaert op het nummer 0475 77 09 10.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier