Slag van Geluwe voor de 75ste keer herdacht in aanwezigheid van oud-strijder

Redactie KW

Woensdag waren er diverse plechtigheden in Geluwe ter herdenking van de Slag om Geluwe, nu 75 jaar geleden.

De dag begon met een plechtigheid aan het monument op de Sint Denijsplaats. Daar werden zowel de Geluwse militaire als burgerslachtoffers herdacht die vielen in WOI en WOII.

Er werden bloemen neergelegd door de aanwezige prominenten. Heel wat vaderlandse verenigingen zorgden ook voor een afvaardiging, zo ook het Eredetachement van het 1/3 Bataljon Lansiers uit Marche-en-Famennne.

Een opmerkelijke gast was ook Mr Durot uit Brasschaat. De kwieke 95-jarige was actief als militair tijdens de Slag om Geluwe. De man uit Brasschaat, helemaal alleen met openbaar vervoer tot in Wervik gekomen, wist met veel passie te vertellen over de gebeurtenissen. Toen zijn groep de strijd aan het verliezen was en ze op de vlucht moesten slaan kon Mr. Durot vluchten met een motorfiets die hij wat later moest afstaan. Daarna zette hij zijn tocht verder met een fiets tot zijn woonplaats Brasschaat. De man wist nog veel in detail te vertellen over de 18-daagse veldtocht van WOII.

Na de plechtigheid was er een jaarmis in de plaatselijke kerk. Na een middagmaal gingen de plechtigheden verder met een herdenking en bloemen neerlegging aan het monument ‘In Memoriam Monument ‘Slag om Geluwe’ – Groep Dugardin’ in de Dadizelestraat. De plechtigheid werd opgeluisterd door Koninklijke Muziekkapel van de Marine.

(NFG)