Slachtoffers van bommenwerpercrash herdacht in Ramskapelle bij Nieuwpoort

De drie kinderen van de overleden ouders Désiré en Marie: Henri, Erna en Suzanne Vanhaeverbeke bij het monument van de crash. Erna werd zwaar gewond aan een arm en draagt er nu nog de littekens van. © JT
Redactie KW

Donderdagvoormiddag 28 juli had de jaarlijkse herdenking plaats voor de slachtoffers van de crash van een Engelse bommenwerper op het grondgebied van Ramskapelle bij Nieuwpoort.

Het toestel van het 78-Squadron steeg op 28 juli 1944 vanuit Brighton in Engeland op, om een bombardement uit te voeren op V1-lanceerinstallaties in het Franse Nieppe. Het toestel werd echter door Duits afweergeschut geraakt, op acht mijl voor de Belgische kust. De piloot kon nog met zijn getroffen toestel op het nippertje Nieuwpoort-Stad ontwijken, maar dropte zijn bommenlading tussen Ramskapelle en Nieuwpoort. Hierbij kwamen twee inwoners van Ramskapelle om het leven.

Neergestort bij Groot Noordhof

De piloot probeerde een noodlanding te maken, maar uiteindelijk stortte het toestel neer nabij de hoeve het Groot Noordhof. Bij deze crash kwamen twee bemanningsleden, piloot William Gladstone Hoffman (21) en Russell Harry Winter (29) om het leven. De andere bemanningsleden overleefden de crash, omdat ze met hun valschermen tijdig het gehavende toestel konden verlaten. Ze werden bij de landing gevangen genomen door de Duitsers.

De twee burgerslachtoffers die in Ramskapelle door de bomdropping om het leven kwamen waren Désiré Vanhaeverbeke (33) en zijn vrouw Marie Couvreur (36), die hoogzwanger was van een tweeling. Drie kinderen van Désiré en Marie woonden de plechtigheid bij. Na een een korte toespraak, een kransneerlegging, een trompethymne en het spelen van de volksliederen van Engeland, Canada, België en de Vlaamse Leeuw, werd de plechtigheid afgesloten met een passage van een NH-90 heli van de basis Koksijde. Het initiatief voor deze jaarlijkse plechtigheid komt van de heemkring Ramskapelle aan den Yser.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier