Skeletten van soldaten opgegraven in Diksmuide

Naast de menselijke resten vonden de onderzoekers ook een heel aantal persoonlijke spullen. © AC
Redactie KW

In de Tuinwijk in Diksmuide is men bezig met de voorbereiding voor de aanleg van een toekomstige woonwijk met 1870 wooneenheden. Tijdens die opgravingen werden de resten van vier mensen ontdekt.

De skeletten zijn aan de hand van onder andere knopen van hun uniform herkend als zijnde drie Belgische soldaten van het 12 linie regiment en één Franse soldaat van korps Fusiliers Marin. Bij de soldaten, die in nog redelijk goede staat bewaard gebleven zijn, heeft men een aantal persoonlijke voorwerpen gevonden. Een kam, een schaar, een portefeuille met munten in, pijpenkopjes en stelen en een flesje parfum uit Parijs dat na al die jaren nog altijd zijn geur heeft behouden.

Alles zal nu in het werk gesteld worden om de soldaten te identificeren en hen te herbegraven. Als er nog familie wordt gevonden zal de familie beslissen of de soldaten op een gewone of op een militaire begraafplaats zullen worden herbegraven. Indien gekozen wordt voor een militaire begraafplaats zal dat op de Belgische Militaire Begraafplaats in De Panne zijn.

Het is voor het eerst sinds 1952 dat er bij opgravingen in Diksmuide menselijke resten van soldaten uit WOI worden gevonden.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier