Sint-Idesbald brengt hulde aan Canadese soldaat Charles Richards

04/09/16 om 14:58 - Bijgewerkt om 14:58

Ter gelegenheid van de opening van de kermis zaterdag in Sint-Idesbald werd er hulde gebracht aan de Canadese soldaat Charles Richards en de overleden parochianen.

Sint-Idesbald brengt hulde aan Canadese soldaat Charles Richards

Op de foto zien we de gemeentelijke en militaire overheden bij de bloemenhulde aan de denkplaat van Charles Richards. © EDK

Charles Richards stierf in Sint-Idesbald nadat hij tijdens de bevrijding in de Zeelaan in De Panne zwaargewond raakte door een granaatscherf. Die was afgevuurd door de Duitsers die vanuit Duinkerke De Panne beschoten. Charles Richards werd in allerijl naar Sint-Idesbald gebracht voor verzorging, waar hij stierf in de armen van een kloosterzuster.

De herdenkingsplechtigheid startte met een plechtige dienst in de Sint-Idesbalduskerk en werd gevolgd door een bloemhulde aan de gedenkplaat die doet herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Op een van de platen naast die van Charles Richards zijn de namen vermeld van enkele politieke gevangenen die het leven lieten voor het vaderland: majoor François Dhooghe, Henri Christiaens en Marcel Deman. Die drie namen doen ons denken aan enkele straatnamen in Sint-Idesbald.

De opening van de kermisdagen ging verder met een optocht met de gemeentelijke harmonie, een delegatie van de brandweer en vaderlandslievende verenigingen door de Strandlaan tot op de Zeedijk ter hoogte van het Georges Grardplein, gevolgd door een slotdefilé. De plechtigheid werd afgesloten met een muziekje, een natje en een droogje, aangeboden door het gemeentebestuur van Koksijde.

(EDK)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!