Schoolgaande jeugd herdenkt de bevrijding van Oostduinkerke

© EDK
Redactie KW

Vrijdag 8 december is het exact 73 jaar geleden dat Oostduinkerke tijdens de Tweede Wereldoorlog bevrijd werd van zijn bezetters door de Canadese soldaten en dat werd herdacht.

Die bevrijding ging niet zonder slag of stoot. De vreugde en de blijheid bij de bevrijding kende echter een donkere bladzijde, want diezelfde dag stierven niet minder dan acht verzetslieden: Gaston Counye, Marcel Coussaert, Louis Delanghe, Gerard Depape, Louis-Karel Nowé, Jean Torreele, Polydoor Toreele en Leopold Ureel. In beide Oostduinkerkse scholen was er dan vandaag ook een bijzondere les over de vaderlandse geschiedenis met een themadag rond de gebeurtenissen van 8 september 1944 voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.

Om 11 uur werden de lessen onderbroken om de leerlingen te laten deelnemen aan de plechtigheden aan de gedenkplaat aan de gemeenteschool en in de Vrijheidstraat, waar de verzetslieden gefusilleerd werden. Er was ook een afvaardiging aanwezig van het gemeentebestuur, de vaderlandslievende verenigingen en familieleden van de gefusilleerde en gesneuvelde verzetslieden. De hulde werd besloten met een bloemenneerlegging op beide plaatsen die aan die gruweldag doen herinneren.

(EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier