Scheepsbel van de ‘Herald of Free Enterprise’ duikt op

Redactie KW

Tijdens een herdenkingsviering voor de slachtoffers van het gezonken schip de ‘Herald of Free Enterprise’, op 6 maart 30 jaar geleden, was er slechts één opvallende blikvanger. De aanwezigen trokken grote ogen toen bij de aanvang van de dienst de originele scheepsbel van de ‘Herald of Free Entreprise’ naar voor werd gedragen door hulpverlener Dany Moerman en Daniel Lamote.

Daniel Lamote, was destijds preventie-adviseur bij P&O European Ferries toen de ramp plaats vond en was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de vestiging Zeebrugge. Hij speelde in de volledige afhandeling van de ramp een vooraanstaande rol. Lamote wist dat voor het wrak van het schip werd geborgen, de scheepsbel werd bovengehaald. Deze bel werd door de toenmalige directie overgedragen aan de manager die toen verantwoordelijk was voor de operaties in Zeebrugge. Door zijn intense betrokkenheid bij de ramp vond Daniel Lamote het jammer dat de bel nooit een gepaste bestemming kreeg. De bel heeft immers een hoog symbolische waarde voor de slachtoffers, familie en overlevenden. “Zoals er in Zeebrugge een ‘Rose Garden’ werd aangelegd , zo kon er in Dover, de plaats van het meeste verdriet, een tastbare herinnering aanwezig geweest zijn, met name de scheepsbel van de ‘Herald of Free Enterprise'”, aldus Daniel Lamote.

Weduwe

Met de herdenking van de dertigste verjaardag van de scheepsramp in gedachten, nam Daniel Lamote contact op met de weduwe van de intussen overleden manager operaties. Na een gemotiveerde toelichting was zij al vlug bereid de bel af te staan om deze een beter toekomst te geven, beter dan die verder in een hoekje op zolder te laten staan.

Naar Dover

Door tussenkomst van Alexander Eberson, havenaalmoezenier in Zeebrugge, werd intussen contact gezocht met de Britse Sailors’ Society om de scheepbel een definitieve plaats te geven in de St Mary’s Church in Dover, het kerkje waar de vele Britse slachtoffers van de scheepsramp worden herdacht bij middel van een speciaal ontworpen glasraam.

Na de oecumenische dienst in Zeebrugge vertrekt de scheepsbel morgen richting Dover. Op de jaarlijkse herdenkingsdienst aldaar zal de bel een definitieve bestemming krijgen. De laatste geredde persoon uit het schip, Brian G., zal de bel symbolisch overdragen. Dat zal gebeuren in aanwezigheid van een aantal personen uit ons land die de overdracht mogelijk maakten. Daniel Lamote: “Ik ben bijzonder blij dat wij de scheepsbel, zoveel jaren onvindbaar, nu kunnen overdragen. De bel hoort op de plaats waar het verdriet zich bevindt, in Dover!”

Ook de echtgenote van de overleden manager operaties voelt zich heel tevreden met de afloop: “misschien zou de bel uiteindelijk op de schroothoop terecht gekomen zijn”, zo spreekt zij.

De oecumenische dienst in Zeebrugge werd voorgegaan door dominee Alexander Eberson namens de Sailors’ Society, Dirk Demaeght, haven- en visserijaalmoezenier en pastoor Fernand Maréchal van de Sint-Donaasparochie Zeebrugge.

(FN)

Foto’s: Scheepsbel van de ‘Herald of Free Entreprise’ gedragen door hulpverlener Dany Moerman en Daniel Lamote. (MVN)

Scheepsbel van de 'Herald of Free Enterprise' duikt op

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier