Roeselare herdenkt een weekend lang Schuwe Maandag

Redactie KW

Roeselare zal de Eerste Wereldoorlog vier jaar lang herdenken. Daarbij worden de activiteiten telkens volgens thema en per jaar gebundeld. Halfweg oktober wordt Schuwe Maandag allereerst herdacht. Later volgen ook nog de onderwerpen spionage, zorg en vertier.

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 oktober is er een herdenkingsweekend naar aanleiding van 100 jaar Schuwe Maandag. Op die dag, 19 oktober 1914, trokken de Duitse soldaten door Roeselare en staken daarbij 252 huizen in brand en vermoordden in Roeselare zo’n 40 burgers. “Het is een bewuste keuze om ieder jaar een thema aan bod te laten komen. We beginnen met aandacht voor Schuwe Maandag”, aldus schepen Kris Declercq.

Het hele weekend zijn er tal van activiteiten. Op zaterdag heb je op de Grote Markt een herdenkingsevocatie, dat moet het hoogtepunt van het weekend worden. “Daarnaast zijn er verschillende wandelingen, kun je de Albert-I bus ontdekken, zijn er exposities, herdenkingsmomenten en heb je een concert in de Sint-Jozefskerk. De leerlingen van de Broederschool stelden zelfs een gids samen met alle plaatsen waar je overblijfselen van die bewuste dag kunt terugvinden.”

Meer informatie over de activiteiten kan je tijdens dit herdenkingsweekend krijgen aan de infostand op de Grote Markt, op zaterdag van 10 tot 20.30 uur en op zondag van 10 tot 18 uur.

(TD)

Lees ook meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.