Rijksarchief Kortrijk viert 50-jarig bestaan met unieke tentoonstelling over oorlogsschade WO II

© Foto BWB
Redactie KW

In het Rijksarchief Kortrijk, dat vijftig jaar bestaat, loopt van 1 april tot 28 mei een bijzondere tentoonstelling over oorlogsschade in Kortrijk.

In 2014 is het 70 jaar geleden dat Kortrijk zwaar werd getroffen door enkele verwoestende bombardementen. De Tweede Wereldoorlog richtte een hallucinante ravage aan. “Het Rijksarchief beheert in Brussel meer dan 10 kilometer archief over oorlogsschade aan privégoederen, waaronder 900.000 individuele dossiers. Die bevatten naast talloze administratieve documenten ook een indrukwekkende hoeveelheid onuitgegeven foto’s, kaarten, plattegronden en andere opmerkelijke stukken die deel uitmaken van het individueel en collectief geheugen”, zegt archivaris Hendrik Callewier. “Daarvan werden een selectie foto’s en andere documenten tijdelijk naar Kortrijk overgebracht.”

De tentoonstelling brengt de schade in de regio Kortrijk in beeld in verschillende episoden uit de periode 1940-1945. De tentoonstelling ‘Beschadigd België: de regio Kortrijk in puin’ loopt van 1 april tot 28 mei in het Rijksarchief Kortrijk aan de Guido Gezellestraat 1 in Kortrijk. De tentoonstelling is open van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 16.30 uur. Op zaterdag 5 april en zaterdag 10 mei van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur. Op Erfgoeddag zondag 27 april van 10 uur.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier