Rijdende expobus Via Dolorosa is in Diksmuide aangekomen

Redactie KW

Vrijdag 29 augustus is de rijdende expobus van Via Dolorosa in Diksmuide aangekomen. De bus staat op de Grote Markt rechtover het stadhuis.

De expobus staat op de Grote Markt in Diksmuide, recht voor het stadhuis, en dat nog tot vrijdagavond. (Foto ACK)

Talrijke mensen schoven al van bij de aankomst van de bus aan om de tentoonstelling te bezoeken. Via Dolorosa, letterlijk vertaald ‘de weg van de pijn’, brengt een unieke tentoonstelling over de lijdensweg van de soldaten in de Eerste Wereldoorlog. In een unieke samenwerking tussen twee Vlaamse en twee Waalse gemeenten, Zonnebeke en Diksmuide enerzijds en Mons en Komen-Waasten anderzijds, willen de gemeenten specifiek de aandacht voor de herdenking, met respect voor de historische gebeurtenissen en voor het lijden van onze voorouders, de universele waarden onder de aandacht brengen.

In beperkte groepen en onder begeleiding van een gids kan de bus nog tot 18 uur worden bezocht. Iedere bezoeker die zijn vredeswens per witte ballon de wereld instuurt, ontvangt een gratis ticket voor Ten Vrede. Om 18 uur worden alle vredesballonnen opgelaten aan de Hoge Brug. Daarna volgt een duiding door Rudi Vranckx in het auditorium van het Museum aan de IJzer en de officiële inhuldiging van het Via Dolorosa-monument.

(ACK)