Restauratie gestart van oude dieselmotor op de Groenhagesite in Leffinge

19/10/16 om 15:47 - Bijgewerkt om 15:46

De Groenhagemolen en -maalderij is een unieke industrieel archeologische site in Leffinge die enkele jaren geleden door de gemeente Middelkerke werd aangekocht.

Restauratie gestart van oude dieselmotor op de Groenhagesite in Leffinge

Na een lange tijd van plannen en studie krijgen de restauratieplannen stilaan vaste vorm. Een eerste belangrijke stap is de restauratie van de oude Deutz-dieselmotor die zich in de maalderij bevindt.

Deze horizontale ééncylinder-dieselmotor van Duitse makelij, die dateert van oktober 1934, drijft verschillende machines aan waaronder de volledige maalinstallatie. Octaaf Rommel, toenmalig molenaar, kocht de motor wellicht tweedehands in de jaren 40, ter vervanging van een oudere aandrijving.

De Nederlandse restaurator Tonnie Moes, zelf ook meester molenaar, kreeg van het gemeentebestuur de arbeidsintensieve taak om de motor te demonteren elk onderdeel nauwkeurig na te kijken en indien nodig te herstellen. De bedoeling is dat hij deze taak kan afronden tegen het voorjaar van 2017.

Uiteindelijk moet deze motor zijn oorspronkelijke taak opnieuw kunnen vervullen en het kloppend hart worden van de Groenhagemaalderij. Daarvoor is het echter wachten op een volgende fase, met name de restauratie van een (deel van) maalinstallatie.

Op vraag van Erfgoedschepen Michel Landuyt zal de werkgroep Groenhagemolen de motor onderhouden en af en toe in werking stellen voor het publiek. Hiertoe krijgen ze een opleiding van de motordeskundige. De conservatie en restauratie van de motor wordt geraamd op ongeveer 15.500 euro inclusief btw.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!