Resem activiteiten rond 450 jaar Beeldenstorm

Een gravure van de Beeldenstorm in 1566 (Atlas van Stolk, Rotterdam). © GF
Redactie KW

Om 450 jaar Beeldenstorm te herdenken, is een werkgroep gevormd van vrijwilligers die een waaier aan activiteiten op gang wist te brengen, zowel in West- als in Frans-Vlaanderen.

De Beeldenstorm is een begrip uit onze geschiedenis dat tot de verbeelding spreekt, maar terzelfder tijd vergeten dreigt te geraken. Het heeft te maken met protestantisme en Nederland, maar minder bekend is dat het allemaal op 10 augustus 1566 begonnen is op een godvergeten plek in Steenvoorde (nu Frans-Vlaanderen), om dan via het huidige West-Vlaanderen als een olievlek uit te breiden over heel de Zuidelijke Nederlanden.

Om 450 jaar Beeldenstorm te herdenken, is een werkgroep gevormd van vrijwilligers die een waaier aan activiteiten op gang wist te brengen, zowel in West- als in Frans-Vlaanderen. Het programma werd woensdag aan de Vlaamse en Franse pers voorgesteld op een historische plaats: het piepkleine landelijke gehucht Saint-Laurent bij Steenvoorde.

Clandestiene hagenpreken

Daar was het dat de uit Engeland teruggekeerde protestantse vluchteling Sebastiaan Matte op 10 augustus 1566 voor een paar duizend mensen de allereerste zogenoemde ‘hagenpreek’ hield. ‘Hagenpreken’ werden de naam van bijeenkomsten van protestanten die in de open lucht moesten plaatsvinden omdat ze elders, en zeker in kerken, niet welkom waren. Na die hagenpreek ging men beelden en interieur van het nabijgelegen Sint-Laurentiusklooster kapot slaan. Opmerkelijk detail: sporen van dat klooster zijn tot vandaag nog niet teruggevonden…

Namens de organisatoren van de herdenking overhandigt Philippe Vanderghote uit Ieper een charter aan Jean-Pierre Bataille (rechts), burgemeester van Steenvoorde in Frans-Vlaanderen, de plaats waar de Beeldenstorm 450 jaar geleden begon.
Namens de organisatoren van de herdenking overhandigt Philippe Vanderghote uit Ieper een charter aan Jean-Pierre Bataille (rechts), burgemeester van Steenvoorde in Frans-Vlaanderen, de plaats waar de Beeldenstorm 450 jaar geleden begon.© NOM

“En toch is de Beeldenstorm, in tegenstelling tot wat velen denken, geen louter religieuze opstand“, zegt Philippe Vanderghote, woordvoerder van de organiserende werkgroep. “Het had veel te maken met de teloorgegane lakennijverheid. We hadden een verarmde bevolking tegenover een rijke katholieke Kerk. In die sfeer vonden Luther en Calvijn, die terug wilden naar de bron, een ideale voedingsbodem. De Beeldenstorm was dan ook een uiting van opstand.”

Bijzonder is wel dat de initiatiefnemers voor de herdenking uit het Ieperse met hun initiatief enthousiast begroet werden in Frans-Vlaanderen. Bij de lancering van de herdenking werd dan ook bij wijze van intentieverklaring tot samenwerking een charter overhandigd aan Jean-Pierre Bataille burgemeester van Steenvoorde.

De opening van een tentoonstelling in het ‘Maison de la Bataille’ in Noordpeene (tot 30 november) is de eerste van een hele reeks herdenkingsinitiatieven. Op 14 augustus wordt ergens te velde in Steenvoorde de eerste hagenpreek overgedaan en op 21 augustus is er in Ieper een verzoeningsviering tussen katholieken en protestanten.

Alles over 450 jaar Beeldenstorm vindt men op de sterk gedocumenteerde speciale website www.beeldenstorm450.eu.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier