REPORTAGE Weghalen obussen mosterdgas in Passendale zal weken vergen

© EF
Redactie KW

Zo’n 150 mensen in de buurt van de Potegemstraat in Passendele werden geïnformeerd over de gevaarlijke vondst van enkele honderden obussen met gifgas.

Landbouwer Johan Devriendt deed de vondst op een weide die nooit eerder was omgeploegd. Niemand uit de buurt had verwacht dat er daar zoveel obussen lagen. Uit de oude kaarten blijkt nu dat er op die plaats in de Eerste Wereldoorlog mogelijk een Duits munitiedepot was.

Landbouwer Devriendt: “Wij schrikken niet gauw als we met oorlogsmunitie worden geconfronteerd hier in de streek. Ik wist wel dat er mogelijk munitie zou kunnen naar boven komen, maar al vrij snel merkte ik dat het om een grote hoeveelheid ging. Meer dan 100. We hebben dan maar meteen Dovo gewaarschuwd.”

Chemische wapens

De ontmijningsdienst kwam snel ter plaatste en stelde vast dat het om bijzonder veel springtuigen ging. Niet de grootste vondst ooit, maar wel een bijzonder gevaarljike vondst.

Onderluitenant Dirk Gunst van Dovo: “Vooral de grote hoeveelheid toxische springtuigen, met o.a. mosterdgas zijn heel gevaarlijk.Het niet meteen de grootste vondst van oorlogsmunitie, maar wat betreft chemische wapens is het toch wel een van omvangrijkste. Het was dus echt wel nodig om strenge veiligheidsmaatregelen te nemen.”

De gemeentebesturen van Zonnebeke en van Moorslede zijn daarvoor direct gaan samenwerken.

Beperkte beweging

Burgemeester Dirk Cardoen van Zonnebeke: “Wij hebben onmiddellijk een veiligheidscel opgericht. Want de veiligheid van de mensen in de buurt primeert. We willen geen risico nemen. We belegden meteen een informatievergadering voor de mensen uit de omgeving van de vondst.”

“Er werd een veiligheidszone afgebakend. Een kernzone met een straal van 150 meter rond de vindplaats. Binnen die zone mag er niemand komen en is er geen verkeer toegelaten”, zegt de burgemeester.

In die kernzone woont een beperkt aantal mensen: het gaat om 2 gezinnen of 5 mensen. Zij mogen zo min mogelijk bezoek ontvangen.

Bewoners hebben vertrouwen

“Er is ook een zone afgebakend met een straal van 700 meter rond de vindplaats. Alle mensen die binnen die straal wonen, hebben wij uitgenodigd voor de informatievergadering”, zegt burgemeester Cardoen.

De vergadering verliep rustig. De mensen hadden er zo te zien alle vertrouwen in dat Dovo de opruiming zonder problemen kan afwerken. “Dat vonden wij toch opvallend: mensen hebben er alle vertrouwen in dat er niets fout loopt”, zegt onze medewerker van Het Wekelijks Nieuws West die de zaken in Passendale op de voet volgt.

4 weken werk

De ontmijningsdienst van het leger zet een 8-tal mensen in om de weide te ruimen. De werken starten donderdag en zullen vermoedelijk tussen de 3 en de 4 weken duren. Achteraf moeten experts de grond nog controleren of er al dan niet sprake is van besmetting door gelekt gif uit de obussen.

(NVZ / Foto’s EF/JB)