REPORTAGE Tandeys zamelt geld in voor Madonna’s van Pervijze

Redactie KW

Een aantal studenten van Vives zetten in het kader van de herdenking van ‘100 jaar Groote Oorlog’ het project Tandeys op poten.

Team Tandeys (met de studenten Pauline Vanhouteghem, Ine Vandenbogaerde, Aude Franzer, Elien Cools, Tim Declercq en Henri-Philippe Gardin), verkocht geschenkpakketten met streekproducten die voornamelijk uit Diksmuide, Ieper en omstreken kwamen en een link hebben met de Eerste Wereldoorlog. “Op deze manier hebben wij uiteindelijk drie unieke geschenkpakketten geconcipieerd”, aldus woordvoeder Henri Philippe Gardin. “Om trouw te blijven aan ons concept en ons verhaal hebben wij ervoor gekozen om een project omtrent de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog te steunen. Peter Demarée van Toerisme Diksmuide maakte ons attent op het project rond de ‘Madonna’s van Pervijze’. Er werd geen enkel pakket verkocht zonder dat ‘The Angels of Pervyse’ uitvoerig werden vermeld. Op die manier was de cirkel rond.”

500 euro

De verkoop begon symbolisch op 11 november 2013. Intussen zijn de pakketten de deur uit. “Nadat we de aandeelhouders uitgekeerd zullen hebben, houden we nog een substantiële som van 500 euro over. Dat bedrag schenken wij graag uit naam van Tandeys aan het project ‘Een gedenkteken in Pervijze voor Elsie Knocker en Mairi Chisholm, de Madonna’s van Pervijze’ zouden schenken.

De Engelse Elsie Knocker (30) en de Schotse Mairi Chisholm (18) kwamen op zaterdag 22 november 1914 in het polderdorp Pervijze aan en openden er een eerstehulppost in de kelder van één van de laatste huizen, op amper 100 meter van de loopgraven. Ze dienden gewonde soldaten de eerste zorgen toe voor ze doorgestuurd werden naar militaire hospitalen verder achter de linies. De twee raakten al snel bekend als ‘The Angels of Pervyse’. Voor hun moed kregen ze in januari 1915 het Ridderschap in de Orde van Leopold II.

Gifgas

Opmerkelijk is dat Elsie en Mairi de enige vrouwen waren die toegang hadden tot de eerste linies aan het westelijk front. In 1915 verbood het geallieerde opperbevel op een conferentie in Parijs namelijk elke vrouw de toegang tot het front. Alleen voor de twee Britse vrouwen werd een uitzondering gemaakt omdat toen al gebleken was hoe belangrijk hun levensreddend werk was. Gedurende bijna vier jaar werkten zij onbezoldigd. Zij verkochten hun motorfietsen en gaven tijdens rustige periodes aan het front lezingen in Engeland om zo geld in te zamelen en de medische post draaiende te houden. De twee werden bijna gedood bij een aanval met gifgas in het voorjaar van 1918. Elsie was er erg aan toe en werd verzorgd in ziekenhuizen in Boulogne en Londen. Mairi herstelde snel en kwam terug naar Pervijze. Ze heropende de hulppost maar werd bij een tweede gasaanval verrast aan de veldtelefoon. Ze overleefde ook deze aanval, maar de Belgische militaire autoriteiten sloten de hulppost definitief.

14-18-label

Ondanks hun grote verdienste hebben Elsie Knocker en de Schotse Mairi Chisholm geen gedenkteken in Perwijze. Het project ‘Een gedenkteken in Pervijze voor Elsie Knocker en Mairi Chisholm, de Madonna’s van Pervijze’ moet daar verandering in brengen. Het werd opgestart in mei 2013 door de Engelse doctor in de wijsbegeerte Diane Atkinson en de Belg Stefaan Vandenbussche, fractiemedewerker bij het Vlaams Parlement. Diane Atkinson is de auteur van het boek ‘Elsie and Mairi go to War’ dat verscheen in 2009. Stefaan Vandenbussche volgt de herdenking van ‘100 jaar Groote Oorlog’ op en brengt regelmatig lezingen over vrouwen in de Groote Oorlog. Op 1 december 2013 werd door Diane Atkinson en Stefaan Vandenbussche de feitelijke vereniging ‘The Elsie and Mairi Statue in Pervyse Fund’ opgericht met als hoofddoel de oprichting van een gedenkteken in Pervijze (deelgemeente van Diksmuide) voor de Engelse Elsie Knocker en de Schotse Mairi Chisholm. Op 18 december 2013 kreeg het project dan het federale 14?18?label.

(AXV-foto LOO)