Replika van tank uit Eerste Wereldoorlog voor Poelkapelle is bijna klaar

Redactie KW

In de werkhuizen van Vandaele Machinery in Oostrozebeke wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een replika tank uit de Eerste Wereldoorlog. Die krijgt straks een plaats op het marktplein van Poelkapelle, vlakbij het monument van piloot Guynemer.

Het rijdende onderstel van de historische Engelse tank met de bouwers Robert Vandaele en zijn mecanicien Vandepapeliere. (Foto CLY)

De tank is van het type MK IV en werd destijds gebouwd op vraag van Wiston Churchill van het Engelse War Department. In 1916 was het eerste protype klaar. De tank werd ingezet in de streek van Poelkapelle en Cambrai. Na de oorlog werd een kapotgeschoten exemplaar opgegraven en opgesteld op de markt van Poelkapelle. Die tank stond er van 1921 tot 1941 en werd dan tijdens de Duitse bezetting verwijderd. Nu wil de ‘Poelkapelle 1917 association’ een replika van deze tank terugplaatsen op de markt in Poelkapelle. Het gaf daarvoor de opdracht aan de Oostrozebeekse werkhuizen Vandaele om het rijdend onderstel te bouwen.

(CLY)