Replica WO I-tank uit Poelkapelle rijdt mee in nationaal defilé

Redactie KW

Op de nationale feestdag 21 juli rijdt er in het militaire defilé in Brussel een tank mee uit de Eerste Wereldoorlog. Of beter een replica, gemaakt door een groep vrijwilligers uit Poelkapelle.

De replica van de tank van Poelkapelle is zo goed als afgewerkt. “De vrijwilligers gingen de afgelopen weken in het rood om hem af te krijgen voor het militaire defilé van 21 juli”, vertelt bezieler Johan Vanbeselaere. “De tank moest toonbaar zijn aan het grote publiek. Hij werd ondertussen al getransporteerd naar Brussel, een rit van maar liefst 7 uur op een vrachtwagen van 3,5 m breed.”

“De tank wordt vrijdag getest in Brussel om na te gaan of hij er goed kan rijden. Als alles lukt, mag hij vooraan meerijden in het defilé, in het gedeelte van de WO I-voertuigen. De test is noodzakelijk om te voorkomen dat we de rest van het defilé zouden ophouden. Een tank is moeilijk te depanneren.”

De vrijwilligers schilderden de tank aan de binnen- en buitenkant. “De tank heeft nu geweren, een nieuwe motor en camera’s om voldoende zichtbaarheid te hebben tijdens het rijden. In de cockpit kunnen twee personen plaatsnemen en in de rest van de tank zijn vier zitjes voorzien. We kunnen de tank ook laten rijden met een afstandsbediening met draad. Dat is vooral handig bij het laden van of op een transport.”

“Er moeten nog enkele details afgewerkt worden, maar die zijn niet zichtbaar voor het grote publiek. De replica is dus klaar na 14 jaar werk sinds het eerste idee in 2004.” Het defilé was een belangrijk doel voor de tankvrijwilligers. “Er komen nog gelegenheden dit jaar, waaronder 100 jaar Wapenstilstand in Bergen op 11 november, de kermis van Poelkapelle en actes de présence in steden als Ieper en Cambrai.”

(TP – foto TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier