Regisseur van Lord Of The Rings bezoekt Mesen en Last Post

© Peter Jackson bij het gloednieuwe standbeeld van de Nieuw-Zeelandse soldaat op het Mesense marktplein. (Foto TOGH)
Redactie KW

Geheel onverwacht en onaangekondigd kreeg het kleinste stadje van het land woensdag bezoek van Hollywoodregisseur Peter Jackson. De Nieuw-Zeelander kwam uit interesse voor de Eerste Wereldoorlog.

Het bezoek van Peter Jackson, regisseur van de fantasytrilogieën The Lord of the Rings en The Hobbit, maakte deel uit van een tweedaags privébezoek aan de Westhoek. “Als Nieuw-Zeelander had hij natuurlijk ook een bezoek aan Mesen op zijn programma”, zegt Steven Reynaert, cultuurbeleidscoördinator in Mesen. “Hij is door de bevriende gids Martin O’Connor rondgeleid in de regio. Ik heb samen met Martin het Toeristisch Infopunt en het standbeeld bezocht, Martin heeft dan hem de andere points of interest in de stad getoond. Sir Jackson verzamelt zelf artefacten van de Eerste Wereldoorlog en is heel gepassioneerd door de militaire geschiedenis van zijn land. Het was niet het eerste bezoek aan de regio.”

De dag voor zijn bezoek aan Mesen bezochten hij en drie andere familieleden slagvelden in Ieper en in Passendale. ‘s Avonds was hij ook getuige van de Last Post aan de Menenpoort in Ieper. Zijn grootoom sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog in onze contreien en net zoals veel andere soldaten die geen officieel graf hebben staat zijn naam wel vermeld tussen de 54.000 andere namen op de Menenpoort.

(TOGH)