Reconstructie onthult gezicht van mysterieuze abt uit Duinenabdij

07/09/16 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:52

Eeuwenlang werd aangenomen dat abt Idesbald in het reliekschrijn lag in de O.L.V.-Ter Potterie in Brugge, maar dat bleek niet mogelijk.

Reconstructie onthult gezicht van mysterieuze abt uit Duinenabdij

Eeuwenlang werd aangenomen dat abt Idesbald in het reliekschrijn lag in de O.L.V.-Ter Potterie te Brugge. Tot in 2015, toen wetenschappers de kist en haar inhoud onderzochten. Het resultaat was niet wat iedereen had verhoopt en de Idesbalddevotie kreeg een onverwachte knauw. "De bedoeling van het Abdijmuseum Ten Duinen was nochtans simpel", legt directeur Dirk Vanclooster uit. "De onderzoeksresultaten aanwenden als referentie bij verder onderzoek op andere grafcontexten. Toen de kist open was, werd ook een scan gemaakt van de schedel in functie van een mogelijke gezichtsreconstructie. Zo zou het museumteam kunnen nagaan of de schilderijen en historische afbeeldingen die naar zijn beeltenis waren gemaakt al dan niet puur fictief waren."

Die reconstructie is er nu. Zephyr uit Tongeren maakte die. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van reconstructies van mensen en dieren aan de hand van schedels of scans. Heel wat musea hebben al een beroep op hen gedaan. "We bouwden zijn spierweefsel terug op rond de 3D-scan die gemaakt werd door Caroline Polet van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) tijdens het onderzoek in Brugge", vertelt Hedwig Snoeckx van Zephyr. "Van punt naar punt bouwden we zijn gelaat terug op. Kreeg hij ook ogen. Wat je nu ziet, is het resultaat van de moule die we na die reconstructie gemaakt hebben."

Reconstructie onthult gezicht van mysterieuze abt uit Duinenabdij

"Dit is een realistische voorstelling van hoe de man er kón uitzien", benadrukt Snoeckx. "Natuurlijk kan dit afwijken, bijvoorbeeld door een andere haarkleur. Er zijn nog elementen die we niet met zekerheid kennen. Maar dit is een goed beredeneerde piste." Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche is opgetogen met deze nieuwe stap in het onderzoek. "De Duinenabdij is één van de belangrijkste factoren in de Koksijdse geschiedenis. Je merkt ook dat mensen nieuwsgierig blijven over de Idesbald-geschiedenis. Ze willen weten wie hij is. Ook de man in de kist. We zoeken verder. Er zal sowieso nog veel inkt over vloeien!"

Na onderzoek, bleek dat het individu in de kist Idesbald niet kon zijn. De kist en alle inhoud vormen al eeuwen één geheel, maar waren minstens 300 jaar te jong. Wie ligt er dan in de kist? Volgens de overlevering werd de kist opgegraven in de kapittelzaal, een locatie die normaal werd voorbehouden aan de abten. Na verder onderzoek kwamen er vier abten in aanmerking. Zij kunnen aan het onderzoek worden gelinkt omdat ze in de periode van de datering stierven, maar ook omdat we tot op vandaag niet weten waar hun skeletten begraven liggen. Het gaat om volgende abten: Petrus Vaillant uit Brugge, Joost de Wevere uit Brugge, Christiaan de Hondt uit Brugge en Jan Teerlinck uit Gent. Ze waren opeenvolgend abt van de Duinenabdij eind de 15de eeuw tot het begin van de 16de eeuw.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!