Publiek kan archeologische vondsten uit Stasegemse verkaveling gaan bekijken

Redactie KW

Tijdens een archeologisch vooronderzoek in 2014 aan een nieuwe verkaveling in Stasegem bij Harelbeke werden tal van historische vondsten naar boven gehaald, van de prehistorie tot vondsten uit de Eerste Wereldoorlog. De vondsten worden vanaf zaterdag 14 maart tentoongesteld in het Peter Benoitmuseum.

De meest imposante vondst is een grafheuvel met een diameter van 7,2 meter. Die dateert uit de bronstijd, tussen 2.000 en 800 voor Christus. Er werd ook een boerenerf gevonden met verschillende gebouwen uit de daaropvolgende ijzertijd. De grafheuvel was niet de oudste vondst. Tijdens het onderzoek vonden de archeologen vuurstenen werktuigen die dateren uit de prehistorie.

De graafwerken leverden een lange geschiedenisles op want daarnaast troffen de onderzoekers brandrestengraven aan uit de Romeinse tijd en glazen kralen en beslag uit de vroegmiddeleeuwse Merovingische periode, wat uniek is in de streek. De meest recente vondst dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om een bomkrater.

Expo van 14 maart tot 19 april

De Stad Harelbeke, projectontwikkelaar Hyboma en de Universiteit Gent gaan nu samenwerken om de vondsten tentoon te stellen voor het grote publiek. De tentoonstelling vindt plaats van 14 maart tot 19 april in het Peter Benoitmuseum.

Op de site zelf is Hyboma inmiddels begonnen met de verkaveling. Er staan zelfs al enkele nieuwbouwwoningen. Samen met de opening van de tentoonstelling starten ook infodagen op de verkaveling.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier