Plannen vliegveld Markebeke wijzen bunker aan

Redactie KW

Begin 1916 stond het Duitse vliegwezen sterk in Marke. Tegen het einde van datzelfde jaar werd de luchtmacht van de Duitsers teruggedrongen. Uit plannen van toen blijkt dat het vliegveld aan de Markebeke van groot belang was.

Bij het uitbreken van de oorlog bestond het Duitse luchtwapen slechts uit langzame onbewapende vliegtuigen, hoofdzakelijk voor waarneming bestemd, maar tegen het einde van de oorlog had de Duitse luchtmacht een hoge graad van ontwikkeling bereikt en speelde die een grote rol in de beslissende fasen van het conflict.

In het begin van 1917 werden verschillende vliegpleintjes in de streek aangelegd. Daarvoor moesten enkele Markenaren in 1916 een rij bomen van het Rootershof tot aan de Kasteeldreef en van de kapel Sint-Antonius tot aan de IJzerenpoort omhakken. Ook de bomen van de dreef naar hoeve Bekaert tot halverwege de Kasteeldreef moesten voor de aanleg van het vliegplein aan de Markebeke omgehakt worden. Daarna moesten de Markenaren putten opvullen op het veld, waarna het veld gerold werd. Er werden ook barakken opgetrokken. Er waren drie veldkeukens, één rechts van hoeve Bekaert en één boven elke bunker. Eén van die bunkers werd vorige week ontdekt voor buurtbewoner Freddy Vandevoorde (47).

Het vliegveld op de Markebeke was gelegen tussen de Kortrijksestraat (nu de Markebekestraat), de Bissegemsestraat die liep tot aan de Ijzerenpoort (nu de Overzetweg), hoeve Bekaert en de Kasteeldreef. Op het vliegveld van Marke was het beroemde Jachteskader 1 onder Rittmeister Manfred von Richthofen, gekend als Der rote Baron door zijn rood geschilderd vliegtuig en één van de meest gerenommeerde piloten uit WOI, gehuisvest. Het eskader dat in Marke ingezet werd in 1917 en uitgroeide tot een hechte eenheid met uitzonderlijke prestaties van de piloten omvatte vier jasta’s, dat waren jachtescadrilles met elk een groep vliegtuigen, piloten en mecaniciens die de vliegtuigen moesten onderhouden. (EDB)

Informatie gebaseerd op’Wereldoorlog I – Marke’ van Albert Flipts, Michel Faillie en Roger Faillie en ‘Bissegem – 100 jaar Brandweer – van klokkengelui tot biepergepiep’ van Philippe Verschaete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier