Piet Chielens van Iepers In Flanders Fields Museum wint Davidsfonds Geschiedenisprijs

© Bart
Redactie KW

Piet Chielens uit Reningelst, coördinator van het vernieuwde In Flanders Fields Museum, heeft de Davidsfonds Geschiedenisprijs gewonnen. Die is goed voor het symbolische bedrag van 2.014 euro.

De prijs gaat naar de persoon die zich het afgelopen jaar “verdienstelijk heeft ingezet om de uitstraling van geschiedenis op een positieve manier te beïnvloeden” en werd voor de derde keer uitgereikt, meldt het Davidsfonds zondag in een persbericht.

Chielens stond samen met vijf anderen op de shortlist. Hij haalde het onder andere van Sophie De Schaepdrijver, schrijfster van “De Groote Oorlog. Het Koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog”, Arnout Hauben, die een voettocht maakte langs de Europese frontlijn voor zijn documentairereeks “Ten Oorlog” en Stefan Hertmans, auteur van het boek “Oorlog en terpentijn”.

“Piet Chielens heeft uitstekend werk geleverd met zijn vernieuwde In Flanders Fields Museum in Ieper. Hij zet alle troeven in om inzicht te geven in de Eerste Wereldoorlog. Als coördinator van dat museum greep hij ook de kans om na te denken over de herdenkingsindustrie rond WO I en hoe die herdenking op een respectvolle manier kan plaatsvinden”, complementeerde de jury de laureaat van dit jaar.

Chielens is sinds 1996 coördinator van het In Flanders Fields Museum. In 2012 werd het museum onder zijn leiding voor een tweede keer helemaal vernieuwd.

De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt in het kader van de 12de Nacht van de Geschiedenis, die plaatsvindt op dinsdag 25 maart. Zo’n 220 Davidsfonds-afdelingen en erfgoedpartners in Vlaanderen organiseren die dag uiteenlopende geschiedenisactiviteiten rond het centrale thema ‘het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog’.

(Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, Het Wekelijks Nieuws West