Parkeerplaatsje reserveren voor Kraterfront op 10 juni in Heuvelland kan vanaf nu

Redactie KW

Na Lichtfront, Woordfront en de 30.000ste Last Post organiseert de Provincie West-Vlaanderen op zaterdag 10 juni het Kraterfront, een nieuw groot participatieproject binnen GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma voor de herdenking van WOI.

Het Kraterfront wordt de opener van de editie 2017 en vindt plaats in het historische kraterlandschap in Heuvelland. Het staat in het teken van de gebeurtenissen van 100 jaar geleden op diezelfde plaats, ‘de waanzin van Passendale’ en ‘de Mijnenslag’.

11 kraters in beeld en geluid

Op zaterdag 10 juni spelen omstreeks 10 uur ‘s avonds 11 kraters, over een afstand van 4 kilometer, de hoofdrol tijdens het Kraterfront. Ze lopen van de Hollandsche Schuur tot de Kruisstraat en zijn geselecteerd op basis van hun nabijheid tot elkaar. Fluorescerend blauw, historische beelden en het gelittekend landschap worden de basiselementen van deze happening en de ode aan het landschap van de streek. 2.100 kaarsen, versierd door meer dan 13.000 leerlingen uit de provincie, zullen de omgeving verder uitlichten.

Het wordt naast een beeld-, ook een geluidshappening: de Canadese band ‘Godspeed You! Black Emperor’ brengt live een soundscape met historische en hedendaagse beelden geïntegreerd in het landschap. 3D-projecties op een ‘human screen’ van ongeveer 200 personen zullen deze effecten versterken. Het geheel is artistiek in handen van kunstenares Shelbatra Jashari.

Parking reserveren

Het muzikale voorprogramma van het Kraterfront, ‘Zero Hour’, gaat van start rond 20 uur. De namen hiervoor worden later bekend gemaakt. Het ruime publiek zal het Kraterfront en het voorprogramma gratis kunnen bijwonen. Wie met de wagen komt, kan vanaf woensdag 1 februari al een parkeerplaats reserveren via de website www.gonewest.be.

(FJA)