Oud-strijders uit Aarsele : “We hebben in Tielt niks te zoeken”

Foto LVA
Lieven Vancoillie

Hoewel niemand bruggen wil opblazen, zit er een haar in de boter tussen de oud-strijders van Aarsele en het stadsbestuur van Tielt.

Onderhuids voel je de spanning bij de nabestaanden van de oud-strijders dat niemand van het stadsbestuur aanwezig was op de herdenking van Wapenstilstand op 11 november in Aarsele, maar men wil niet alle bruggen opblazen met het Stadsbestuur. Zeker niet.

“We kunnen en willen nog verder door één deur. We mogen naar Tielt voor de herdenking, maar niemand van onze leden wil de bus op. Men wil hier graag onze oud-strijders in eigen dorp passend herdenken.”

Logisch dat herdenking in eigen dorp is

Na het overlijden van haar vader André is Kathelijne Vermeersch de nieuwe voorzitter van NSB Aarsele, Ludovic Verleysen is secretaris. Ook Marleen Steyaert en Georges Dewulf hebben er een mening over. Marleen is de dochter van Roger Steyaert (91), de oudste nog in leven zijnde Aarseelse oud-strijder. Hij verblijft sinds enige tijd in een woonzorgcentrum in Dentergem.

“Er is een nieuwe regeling in Stad Tielt. Alle herdenkingen voor Groot-Tielt hebben sinds 2016 in Tielt plaats, dus ook voor Aarsele. Daar zijn we op uitgenodigd en vorig jaar werd nog een bus ingelegd.” Maar dat zien de leden niet zitten. “Iedereen wil in Aarsele blijven en hier onze oud-strijders herdenken. We vormen een kleine gemeenschap, veel nabestaanden wonen dichtbij. Wat moeten wij in Tielt gaan zoeken? We vinden het maar logisch dat zo’n herdenking in eigen dorp wordt georganiseerd.”

Tegen de gemaakte afspraken

“We ontvingen geen uitnodiging voor eventuele herdenkingen in Aarsele”, reageert burgemeester Els De Rammelaere. “Alle herdenkingen worden in Tielt gebundeld op 11 november. Die plechtigheid heeft plaats met verschillende partners. Alle vaderlandslievende verenigingen uit Aarsele werden uitgenodigd. We leggen zelfs een bus in. Het genomen initiatief van de herdenking in Aarsele gebeurde tegen de afspraken in en buiten medeweten van het stadsbestuur”, zegt Els De Rammelaere. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier