Open Monumentendag mikt in Brugge op jonge bezoekers

30/08/16 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:44

Voor de 28ste keer vindt in Vlaanderen de tweede zondag van september een Open Monumentendag plaats. Naar goede traditie maakt de Stad Brugge er een weekend van.

Open Monumentendag mikt in Brugge op jonge bezoekers

© Benny Proot

Erfgoedcoördinator Christophe Dechaumes en schepen voor Monumentenzorg Franky Demon willen vooral de jonge bezoekers op een leuke manier laten kennismaken met Brugse monumenten.

Zo gaan onder de titel Urban Explorers kinderen op verkenning in verlaten, geklasseerde gebouwen, langs spinnenwebben en krakende traptreden. Ze mogen turen door hun fotolens en de verlatenheid vastleggen. De kinderen worden begeleid door professionele fotografen van Clickit, die ook met hen de foto's bewerken. Zondagnamiddag worden de resultaten getoond in de Elektriciteitscentrale van de Brugeoise.

Sedert drie jaar is er geen overkoepelend thema meer voor OMD. Brugge werkt met enkele categorieën : het Europees thema erfgoedgemeenschappen, die hun erfgoed van generatie op generatie zo gaaf mogelijk proberen door te geven. Zo zijn twee schuttersverenigingen te bezoeken, met name van Sint-Sebastiaansgilde en de Sint-Jorisgilde. OMD focust ook op de Sint-Gilliskerk en op de Gemene Weiden in Assebroek, waar aanborgers al 600 jaar deze gronden beheren.

Restauraties

OMD laat de bezoekers ook kennismaken met de restauraties van het hof van Gruuthuse, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de kerk van Christus-Koning en het private Huis Coudebrouc - een patriciërswoning uit de 14de eeuw."

Naar aanleiding van het 100ste geboortejaar van Luc Peire zijn fresco's van deze Brugse kunstenaar te zien in de Polderhoeklaan. Funerair Erfgoed, een tocht door de Assebroekse Meersen en een archeologische wandeling door Raakblazk ontbreken evenmin in het programma. Als bijzondere bouwmeester staat architect Axel Ghysaert met zijn woning Leynseele uit 1964 in de kijker. Ook alle toekomstige ontwikkelingen op West-Brugge, naast eeuwenoud erfgoed als de Kapucijnenkerk, de Blindekenskapel en de voormalige Sint-Godelieveabdij in deze wijk, komen aan bod.

"Tot slot denken we mee aan nevenbestemmingen voor de neogotische rijksnormaalschool, die binnenkort verlaten wordt", zegt Franky Demon.

(SVK)

>> Alle sites zijn tijdens OMD gratis te bezichtigen. Voor sommige rondleidingen zijn wel reservaties nodig. Info : www.bruggeomd.be of 050 47 23 24

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!