Oostende schenkt orgel aan kerk in Bredene

Cultuurschepen Bart Plasschaert volgt de afbraak van het orgel op de voet. © (fotoML)
Redactie KW

De stad Oostende en de kerkfabriek van de Anglicaanse Kerk in de Langestraat schenken het 19de eeuwse orgel aan de Sint-Theresiakerk van buurgemeente Bredene.

Een en ander kadert in de komende renovatiewerken aan de kerk die al twee jaar leegstaat. Het orgel dateert van ca. 1845. Toen werd het besteld bij de Brugse orgelbouwer Louis Hooghuys en was bestemd voor de Engelse kapel in de Wittenonnenstraat. Samen met communiebank, het preekgestoelte en de gebedsbanken verhuisde het in 1863 naar de toen pas gebouwde Anglicaanse of Engelse kerk in de Langestraat. Nu wordt het orgel gedemonteerd en geschonken aan de Sint-Theresiaparochie in Bredene-aan-zee.

“De kerkfabriek van Sint-Theresia betaalt zowel de afbraak als de wederopbouw van het orgel in hun kerk”, aldus Oostends Cultuurschepen Bart Plasschaert. Straks start de renovatie van het sterk verkommerde gebouw En wordt het pand een polyvalente ruimte geschikt voor de Anglicaanse eredienst maar ook als expositiezaal.”Zo kan deze ruimte een welgekomen aanvulling vormen voor bv. de beperkte tentoonstellingsoppervlakte in het Stadsmuseum wat verder in dezelfde straat. Het gebouw blijft eigendom van de stad, maar de uitbating blijft in handen van de kerkfabriek”, besluit de schepen die vindt dat de stad al een grote rijkdom aan orgels in haar kerken heeft.

ML

foto:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier