Oostende kiest voor vrouwen op Erfgoeddag

Medewerkers van de cultuurdienst en schepen Bart Plasschaert in de gemeenteraadszaal, waar de burgemeestersportretten even werden vervangen door foto's van de eerste twee vrouwelijk gemeenteraadsleden.(Foto EFO)
Redactie KW

Vrouwen die zich maatschappelijk onderscheidden staan centraal op erfgoeddag in Oostende. De stad combineert dat met het jaarthema ‘sporterfgoed’ en met de viering van de 90e verjaardag van Raoul Servais.

In het centrum voor familiekunde focust men op zondag 22 april op het levensverhaal van sportsters zoals zwemster Fernanda Caroen, loopster Louise Carton, danseres Rose D’Ivry en zeilster Emma Plasschaert. Op zondagmorgen geeft Roland Desnerck een lezing in het stadsmuseum over ‘Snelle moksjes en fientige wuvetjes’. “We stellen ook de vrouw in de sport en politiek centraal en vrouwen die markante prestaties neerzetten. Zo is er in de bibliotheek een expo over het stemrecht voor vrouwen in België. Tijdens een panelgesprek vertrekken we vanuit historische figuren zoals Berthe Tratsaert en Caroline Adams, de eerste vrouwelijke gemeenteraadsleden in Oostende. Hun verhaal toetsen we met hedendaagse sterke vrouwen, OCMW-voorzitter Vanessa Vens, judo-coach Dalila Sterckx en volleybalster Monique Laforce. Tijdens onze zoektocht kwamen we ook Helene Dutrieu tegen. Zij was de eerste vrouwelijk vliegenier van België en oefende in Oostende. We maken ook kennis met Liliane Saudemont, een vrouw die visser wilde worden maar zich moest verkleden als man”, zegt Annelies Dierickx-Visschers. Om 14 en 16 uur wordt in het Conservatorium hulde gebracht aan Raoul Servais. Uitzonderlijk wordt de gemeenteraadszaal ook geopend voor een rondleiding langs de burgemeestersportretten. Tijdens die rondleiding zal ook het portret van de vorige burgervader Jean Vandecasteele te zien zijn. Dat wordt dan weer voor een tijd opgeborgen en pas opgehangen totdat hij de gemeenteraad verlaat. (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier