Oorlogsvliegtuig blikvanger in Circus 157

Kobe Houdendycke. © Eric Flamand
Redactie KW

Circus 157 is vanaf dit weekend de nieuwe naam voor het voormalige dorpscafé de Pelikaan in Dranouter.

Circus 157 is voortaan een eetcafé en wordt opengehouden door Ward Knockaert. Het vliegtuig waarmee tijdens de tweede wereldoorlog luchtaanvallen werden uitgevoerd is de blikvanger. Het interieur wordt verder aangekleed met diverse attributen uit een vliegtuig. Kobe Houdendycke uit Geluveld zorgde alvast voor het schaalmodel van de Spitfire

De Spitfire werd gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog ingezet door de geallieerden. Circus 157 is de codenaam voor de luchtaanval op Rijsel op 5 mei 1942. Vijf vliegtuigen worden tijdens het luchtgevecht neergeschoten. Voor de Belgische piloot Baudouin de Hemptinne staat op wandelafstand van het café een gedenkplaat. Zijn type vliegtuig hangt nu in het eetcafé. Met dank aan Kobe Houdendycke. “Ik ben een gepassioneerd liefhebber van vliegtuigen en heb sinds dit weekend ook mijn brevet behaald om te vliegen met een ULM-vliegtuig. Reeds van kindsaf droomde ik om piloot te worden bij het Belgisch leger. Omwille van medische redenen moest ik echter al vlug mijn droom opbergen. Toen de nieuwe eigenaars Salima El Bakali en Pieter Dierickx me aanspraken om een schaalmodel te maken van het oorlogsvliegtuig moest ik geen twee keer nadenken. Vlug haalde ik een bouwpakket en kon ik aan de slag.”

In het eetcafé hangt voortaan een schaalmodel van de Spitfire met een spanwijdte van 2m05 en een romp van 1m64. Circus 157 mag dan de officiële naam zijn van het eetcafé, nu al wordt het café omgedoopt tot de cirque. “Een leuke verwijzing naar het circus. En daar is niets mis mee, want in het circus staat plezier maken centraal en dat hoort zeker ook hier zo te zijn”, aldus Salima El Bakali, die aan de overkant van het café restaurant de Bralle openhoudt.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier