Oorlogstaferelen in het Historisch Veurne

© JTV
Redactie KW

Zaterdag keerde Veurne terug in de tijd met het evenement ‘Historisch Veurne’.

Dit jaar keerde Veurne 100 jaar terug voor de editie ‘1914-1918 de ‘Groote Oorlog’. Veurne en zijn omgeving vormden het laatste stukje vrije België. Koning Albert installeerde er zijn hoofdkwartier waardoor Veurne hoofdstad werd van het onbezette België. Op iets meer dan 10 km van het front ging het dagelijkse leven gewoon door… maar de oorlog was nooit veraf. Dit en nog veel meer kwam aan bod in de historische evocaties zaterdagnamiddag.

Veldhospitaal

Op het programma stonden theaterwandelingen door de stad, kennismaking met het dagelijkse leven van de Belgische soldaten, hun kostuums en hun wapens. In de Abdijstraat, waar het College is gevestigd, werd een veldhospitaal ingericht, het was op die plaats dat 100 jaar geleden gewonde soldaten werden verzorgd. Verder kon men luisteren naar oorlogsliederen gebracht door verschillende ensembles of genieten van Oorlogspoëzie op muziek op diverse locaties in de binnenstad.

Oorlogstaferelen in het Historisch Veurne
© CCV

Taptoe

Deze historische namiddag werd afgesloten door een heuse Taptoe van 20 tot 22.30 uur. Op het programma stonden optredens van de Koninklijke Fanfare ‘Houtemnaere Blyft Te Gaere’, de Koninklijke Harmonie ‘Sint-Cecilia’, de ‘Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers’, het Danstheater ‘Aglaja’, ‘Drumspirit’, het showkorps ‘El Fuerte’ en de ‘Ypres Surrey Pipes & Drums.

(JTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier