Oorlogsmuseum Daisels Front breidt collectie uit

Eigenaar-verzamelaar Fabian Verstraete samen met Achiel Vlaeminck met een oorlogstafereel in het museum als decor. © JAN STRAGIER
Redactie KW

Het gaat het oorlogsmuseum Daisels Front, dat sedert verleden jaar in juni een nieuwe vestiging kreeg op de Plaats, voor de wind.

Er komen steeds meer bezoekers op af en onlangs kreeg eigenaar Fabian Verstraete door tussenkomst van Achiel Vlaeminck enkele belangrijke nieuwe stukken aangereikt. De herlocalisatie van het oorlogsmuseum in juni 2014r van de eerste verdieping van café Biechtstoel naar de zaal van het vroegere restaurant Basiliekske resulteerde in een grotere bereikbaarheid. En als je de bijhorende ontvangstruimte binnenstapt wordt je via de muziek die er gespeeld wordt direct ondergedompeld in de sfeer van de bevrijdingsfeesten. It’s a long way to Tipperary klonk er door de geluidsinsatallatie.

En het lied dat in de Eerste Wereldoorlog eerst gezongen werd door Ierse en Engelse soldaten symboliseerde later voor alle nationaliteiten het verlangen naar huis. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd dat lied vaak gezongen. Samen met het exclusieve interieur en de vele documentatie, foto’s en affiches, een boekenkast vol oorlogsliteratuur maar ook kleinere voorwerpen uit het oorlogsverleden die in die ingangshal naar het achterliggende museum uitgestald staan, word je meteen in de oorlogsperiode ondergedompeld.

Bajonetten en helmen

“De nieuwe locatie is veel interessanter”, steekt eigenaar Fabian Verstraete van wal. “Alles bevindt zich hier op het gelijkvloers en veel verzamelaars komen er geregeld langs om gelijkgezinden te ontmoeten. De complete inrichting maakt het museum toegankelijker. En heeft mijn verzameling vooral de Tweede Wereldoorlog als onderwerp, dan ervaar ik toch dat er mede dank zij de activiteiten rond 100 jaar Wereldoorlog I meer bezoekers op afkomen. Zo kreeg ik onlangs een Engels paar over de vloer dat op zoek was naar familie, een grootoom die begraven ligt op het Engels kerkhof in de Beselarestraat. Zij brachten ook een bezoek aan de kerk en liepen bij mij binnen. Zij beloofden nog langs te komen als zij weer in de frontstreek rondtoerden.”

Door bemiddeling van de voorzitter van de VVV Achiel Vlaeminck kreeg Fabian recent enkele nieuwe stukken. “Het gaat vooral om enkele bajonetten die mijn verzameling vervolledigen maar ook Duitse helmen waarover ik nog niet beschikte en documentatie- en fotomateriaal. Daaronder toch wel enkele unieke Duitse tijdschriften”, zegt Fabian.

“Ik kwam eerder toevallig in contact met die verzamelaar en uiteindelijk groeide dat uit tot wekelijkse bijeenkomsten in De Kroon”, zegt Achiel Vlaeminck. “Het is een nogal mysterieus persoon die weinig over zichzelf kwijt wil, zijn naam zeker niet in de krant wil noch op de foto wil staan. Hij beleefde de Tweede Wereldoorlog als zevenjarig jongetje in Moorsele. De ouderlijke hoeve lag naast het militair vliegveld in Moorsele dat in handen was van de bezetter”.

Passie voor WO II

“Zijn vader wou van geen wijken weten. En die jeugdjaren bezorgden hem heel wat traumatische ervaringen die bleven hangen en die hij met niemand wou delen. Hij heeft er wel een van op papier gezet voor zijn kleindochter. Vandaar zijn passie voor die Tweede Wereldoorlog en dat vertaalt zich in een rijk gevarieerde verzameling. Die wil hij niet commercialiseren maar wel ter beschikking stellen van iedereen die geïnteresseerd is in die geschiedenisperiode”.

“In zijn beroepsleven werd hij een wereldburger, hij streek enkele jaren geleden weer neer in West-Vlaanderen maar keert geregeld naar zijn geboortestreek terug. En niettegenstaande de VVV door het huidige gemeentebeleid op non-actief gesteld werd doordat zij de subsidie introkken wil ik nog altijd meewerken aan de uitbouw van het toeristisch karakter van Dadizele. Hier zag ik mijn kans door de verzamelaar en Fabian met elkaar in contact te brengen.”

Het oorlogsmuseum Daisels Front is tijdens het weekend de zaterdag doorlopend open van 10 tot 17 uur, de zondag van 10 tot 13 uur. Het kan ook op afspraak bezocht worden met een privérondleiding van Fabian via gsm 0479 48 17 59. Groepsbezoeken zijn eveneens mogelijk.

(RBD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier