Oorlogsmonumenten ingehuldigd op begraafplaatsen in Waregem

Redactie KW

Maandagmiddag werden er oorlogsmonumenten ingehuldigd op de begraafplaatsen van Sint-Eloois-Vijve, de Schoendale- en Ooigemstraat in Desselgem, Beveren-Leie en Den Olm en de Barakke in Waregem.

Op de gedenkplaten staan de namen van 1.720 Waregemnaars die streden in een van beide wereldoorlogen. Ook de namen van de weerstanders, civielarbeiders, weggevoerden, gedeporteerden, werkweigeraars en burgerslachtoffers komen aan bod.

Blijvend eerbetoon aan overledenen

Op de verschillende begraafplaatsen zijn er ook nog 63 graven van oud-strijders. Het was de vraag of die zullen verdwijnen nu er overal een herinneringsmonument staat. Blijkbaar is het de bedoeling om die graven toch te behouden. Op de platen staan de namen in chronologische volgorde met telkens een geboorte- en sterfdatum. De lijst zal de komende jaren verder aangevuld worden. De komende generaties mogen de gruwel van beide wereldoorlogen nooit vergeten. Met deze monumenten wil men de herinnering voor altijd aanhouden, ook als alle evenementen rond 100 jaar Groote Oorlog voorbij zullen zijn. Het moet een blijvend eerbetoon zijn.

(IVD – foto IVD)