Oorlogsburgemeester van Anzegem krijgt foto in raadzaal

Dokter Stephan Titeca is heel tevreden dat Octaaf Van Eeckhout in de eregalerij van burgemeesters wordt opgenomen. © DJW
Redactie KW

Bijna zestig jaar na zijn overlijden krijgt Anzegems oorlogsburgemeester Octaaf Van Eeckhout (1892-1957) zijn plaatsje in de fotogalerij van burgervaders in de raadzaal van het gemeentehuis.

Dat is helemaal de verdienste van dokter Stephan Titeca die als voorzitter van de raad in de vergadering van april daartoe een voorstel indiende en dat unaniem zag goedgekeurd. Van Eeckhout wordt in het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 juli blikvanger en centrale figuur van de Heirweg. Het gehucht viert in en rond de lokale kerk het 80-jarig bestaan tijdens een feestelijke tweedaagse

Boerderij

Stephan Titeca: “Octaaf Van Eeckhout was heel belangrijk voor de Heirweg. Het was zijn geboorteplaats en hij had er een boerderij. Samen met nog enkele boeren heeft hij er in feite voor gezorgd dat de parochie Sint-Theresia er kwam. En hij heeft ook een groot aandeel in de bouw van een eigen kerk. Daarnaast was hij politiek heel actief in het Anzegems gemeentebestuur van die tijd. Hij was tweede schepen van 1927 tot 1937, gemeenteraadslid vanaf 1938 in de oppositie.”

Oorlogsburgemeester Octaaf Van Eeckhout.
Oorlogsburgemeester Octaaf Van Eeckhout.© Repro DJW

Maar toen kwam de Tweede Wereldoorlog. Toenmalig burgemeester Graaf Limburgh de Stirum vluchtte naar Zuid-Frankrijk en de gemeente had geen bestuurder meer. “Uiteindelijk nam Octaaf Van Eeckhout die rol op zich”, gaat Stephan Titeca verder. “Vanaf juli 1941 tot november 1944 toen Limburgh de Stirum die taak weer van hem overnam. Na de bevrijding kreeg de oorlogsburgemeester zoals vele andere collega’s wel last en verloor hij zijn burgerrechten. Maar een vonnis uit 1949 van de Kortrijkse rechtbank besliste dat hij eerherstel kreeg. In feite heeft hij tijdens de Duitse bezetting nooit iets verkeerds gedaan. Integendeel: hij heeft veel Anzegemnaars geholpen. Dat is de realiteit.”

“Hij heeft nooit iets verkeerds gedaan en heeft zelfs veel mensen geholpen”

Toch kreeg Van Eeckhout voor de periode waarin hij burgemeester was geen plaatsje in de eregalerij in het gemeentehuis. Meer nog: Graaf Limburgh de Stirum zou volgens het onderschrift op zijn foto ook burgemeester geweest zijn van 1939 tot 1957. Dat klopt niet met de historische gegevens.

Stephan Titeca: “Ik heb in mijn voorstel aan de gemeenteraad daar ook op gewezen en gevraagd dat die datering wordt aangepast. Dat werd goedgekeurd en zal dus ook gebeuren: Van Eeckhout krijgt er zijn foto met de vermelding dat hij gedurende de bezetting van Anzegems eerste burger was. Een terechte erkenning en meteen ook het hoogtepunt van de 80ste verjaardag van de Heirweg die in juli wordt gevierd. Misschien ook nog vermelden dat de reus van de wijk de naam kreeg van de oorlogsburgemeester: Tavie.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier