Onze-Lieve-Vrouwehoekje in Stuivekenskerke heringericht voor betere beleving IJzerfront

Redactie KW

In het kader van de herdenking rond de Eerste Wereldoorlog wordt de beschermde oorlogssite het Onze-Lieve-Vrouwehoekje in Oud-Stuivekens heringericht.

Het is de bedoeling dat de werken tegen april klaar zijn en dat de beleving van het IJzerfront vanuit de uitkijkpost hierdoor versterkt wordt.

In november zijn op deze historische site in Oud-Stuivekens werken gestart om de beleving van het IJzerfront vanuit de observatiepost te versterken. “De haag achter de voormalige kerktoren werd weggenomen. Nieuwe hagen en het snoeien of rooien van bepaalde bomen moeten het uitzicht vanuit de site herwaarderen. Vandaar dat ook de openbare verlichting vernieuwd werd, en dat de kabels ondergronds gebracht werden om minder storend te zijn van op de toren. De vorm van de voormalige kerk werd uitgetekend in de site en de kerktorenbunker wordt aangevuld met een uitkijkpost, namelijk een houten latconstructie die verwijst naar de toenmalige constructies voor de Grote Wacht in 1914-1918. Een infoluifel en een ’14-18-netwerkbaken’ zal wijzen op het belang van deze site aan het IJzerfront. De parkeerzone werd deels verhard met grastegels. Parkeren verderop langs de weg is niet langer mogelijk.”, somt burgemeester Lies Laridon, bevoegd voor de herdenking rond 14-18, de werkzaamheden op.

Sinds 1954 ijvert de vzw Vrienden van het Onze-Lieve-Vrouwehoekje voor het onderhoud van de historische toren. Vandaar dat de herinrichting van de site gebeurt in nauwe samenwerking met de vereniging. “In samenwerking met het Koninklijke Legermuseum zorgen de Vrienden van het Onze-Lieve-Vrouwehoekje ervoor dat de bunker in de weide heringericht wordt als commandopost. De vzw staat trouwens ook in voor het beheer en de restauratie van de diverse monumenten die er staan”, zo betuigt burgemeester Laridon haar waardering hiervoor.

Alle werkzaamheden worden gesubsidieerd door de provincie West-Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen, samen goed voor een kleine zeventig procent. Normaal zal alles tegen begin april afgerond zijn.

(EDP)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust.