Onuitgegeven geschriften van Jozef De Coene te boek

Enkele auteurs van de bijdragen over de zaak-De Coene en enkele Kortrijkse bedrijven. Vooraan Roland Liénard, Didier Dumolin (voorzitter), Filippe De Potter en Paul De Paepe; achteraan Philippe De Craene en André Deconinck. © NOM
Redactie KW

De Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk (KGOKK), die sinds 1903 bestaat, pakt uit met een merkwaardige publicatie, die maandagavond in het Kortrijkse stadhuis voorgesteld werd.

Onder de titel ‘De waarheid over de Zaak-De Coene’ worden voor het eerst de geschriften van Jozef De Coene zelf gepubliceerd. Na WO II werden de befaamde Kunstwerkstede De Coene en zijn bestuurders beschuldigd van economische collaboratie. In 1946, vlak voor de rechterlijke uitspraak, schreef Jozef De Coene zijn visie over de zaak neer. Deze tekst wordt nu na bijna 60 jaar – voorzien van duiding – voor het eerst integraal gepubliceerd in een lijvig jaarboek van de geschiedkundige kring en is ook apart te bekomen.

Het jaarboek bevat nog drie bijdragen over Kortrijkse bedrijven bevat. Zo is er het bijzondere verhaal van Ozonia, een ‘revolutionair’ Kortrijks waspoeder dat in 1930 door de bekende industrieel Baldewijn Steverlynck gelanceerd werd. Ondanks de barnumreclame kon het toch niet doorbreken. Andere artikelen belichten de geschiedenis van twee eveneens prominente Kortrijkse bedrijven: Linière de Courtrai (1861-1997) en de meubelwerkhuizen Deconinck (1884-2010). De artikelen worden verlucht met vele onuitgegeven illustraties.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier