Omvangrijk naslagwerk over WO I in België voorgesteld in Nieuwpoort

© IV
Redactie KW

Met het boek ’14-18 – Oorlog in België’ is woensdag 16 april in Nieuwpoort letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht over WO I voorgesteld. Het telt bijna 600 pagina’s, bevat nooit eerder gepubliceerde foto’s en is geschreven door 4 specialisten. De grote verdienste van het boek is dat het een compleet overzicht brengt over het verloop van WO I in België.

In het bijzondere kader van Bommenvrij in Nieuwpoort werd woensdagmiddag het boek ’14-18 – Oorlog in België’ van de auteurs Luc De Vos, Tom Simoens, Dave Warnier en Franky Bostyn voorgesteld, een uitgave van Davidsfonds Uitgeverij. “We hebben alle oudere publicaties herbekeken en aan een kritische blik onderworpen”, zegt Luc De Vos die de leiding over het project in handen had. “Dat resulteerde o.a. in een grote 1.350 voetnoten.”

Van de forten rond Luik en de Slag aan de IJzer, over de loopgraven voor Ieper tot de Slag van Passendale: voor het eerst worden alle militaire operaties waarbij Belgische troepen betrokken waren of die zich op Belgisch grondgebied afspeelden, in 1 boek samengebracht. In het boek geven kenners antwoorden op vragen over het militaire verloop van het grootste en meest bloedige conflict ooit op Belgische bodem.

Het boek begint met een overzicht van de politieke situatie in Europa en de aanleidingen voor het conflict. De legers van België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië worden met elkaar vergeleken. Verder behandelt het werk ook militaire operaties waarbij Belgen betrokken waren of die zich op Belgisch grondgebied voltrokken. Een derde deel focust op militaire operaties zoals de eerste gasaanval en de Derde Slag bij Ieper. Het boek gaat ook dieper in op de Grote Oorlog als een wereldoorlog. Ook het dagelijks leven aan het front en in bezet België komt aan bod. Een laatste deel concentreert zich op het laatste oorlogsjaar, het bevrijdingsoffensief, de vredesverdragen en de moeizame wederopbouw na de oorlog.

(TVDA)

’14-18 – Oorlog in België’ van de auteurs Luc De Vos, Tom Simoens, Dave Warnier en Franky Bostyn, is uitgegeven bij Davidsfonds Uitgeverij, telt 588 pagina’s en kost 55 euro.