OLVH Brugge dompelt leerlingen onder in de Groote Oorlog

Redactie KW

De voorbije week stond in het Brugse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut alles in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Het belsignaal werd voor één keer vervangen door de Last Post, leerlingen en leerkrachten kwamen een hele week lang in militaire outfit naar school en ervoeren ook aan den lijve de ontberingen onder het Duitse regime: ze moesten hun smartphones afgeven, namen deel aan een driloefening en een verzetsspel en kregen zelfs typische oorlogskost voorgeschoteld: cichorei en… soldatenkoeken. Daarnaast werd er ook een kleine expo samengesteld met oorlogsmemorabilia, zoals helmen en bajonetten, medailles en munitie.

De laatste dag van de schoolweek stond in het teken van de herinnering: de leerlingen gingen in het Belgian War Dead Register op zoek naar oudstrijders in de familie. “Ik heb de broer van mijn overgrootvader teruggevonden: papa herkende zijn foto. Maar zijn familienaam was wel net iets anders geschreven, er moet ooit een foutje zijn ingeslopen op het stadhuis”, zegt de 14-jarige Arno Ollivier. “Dat oorlogsverleden boeit me wel. Mijn grootmoeder vertelt soms over opa’s legertijd en ik vond bij haar thuis ooit enkele bajonetten. Ik heb ook een boek over de Tweede Wereldoorlog.”

Aan de vooravond van Wapenstilstand hielden de leerlingen tot slot nog een stil moment ter nagedachtenis van de vele oorlogsslachtoffers. Daarbij vormden ze samen een grote klaproos op de speelplaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier